Ивайло Калфин: Изпълних решение на партията, чувствах се комфортно в правителството

Оставката ми е заради решение на националния съвет на АБВ и аз го изпълних, каза в сряда вицепремиерът и социален министър в оставка Ивайло Калфин пред БНТ. „Имах подкрепата на премиера и на колегите ми в кабинета, чувствах се комфортно“, допълни той.

Изненадващото решение на АБВ да напусне властта остави управляващата коалиция със само 114 депутати в парламента, а перспективата за предсрочни избори започна да изглежда все по-вероятна. Ивайло Калфин обясни, че не намира предсрочните избори за “привлекателна идея“.

“Това не води до стабилност, до възможност да се планират инициативите. Предсрочните избори не са добра опция“, обясни той и допълни, че при подаването на оставката си във вторник е благодарил на премиера Бойко Борисов за общата им работа.

„Това беше решение на Националния съвет на АБВ, което излезе вчера (вторник). Аз изпълнявам това решение. Много дълги спорове водихме. Още откакто участваме в правителството, имаше гласове, че не можем да реализираме нашите ангажименти. В последния момент се появяваха законопроекти. Натрупаха се проблеми, свързани с начина, по който се управлява страната“, обясни Калфин.

Той отхвърли тезата на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че оттеглянето на АБВ от управлението е заради търсенето на сближаване с БСП и започналото проучване за нефт и газ в Черно море.

 „България трябва да направи необходимото да използва всички ресурси на своя територия“, каза Калфин. По думите му позицията на АБВ по енергийните въпроси е продиктувана от важността на транзита. “България е транзитна страна, за нас транзитът е важен и това е една от критиките ни във връзка с „Южен поток“, обясни Калфин.

„Все още охлаждам двигателите, има много неща, които са заложени в социалната област и много ми се иска да се случат“, каза вицепремиерът в оставка.

www.mediapool.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене