Бивш кмет на Благоевград става дясната ръка на Корнелия Нинова

Бившият кмет на Благоевград и вицепремиер Костадин Паскалев се връща в ръководството на БСП, каза новоизбраният лидер на партията  Корнелия Нинова.

Тя обяви, че веднага след избирането й е започнала сондажи за сплотяване на партията и за избор на ново изпълнително бюро.

Нинова е започнала совалки с различни кръгове в партията за съгласуване на бъдещото ръководство. Очаква се сериозно подмладяване на шефския състав, а също и завръщане на някои прогонени от Михаил Миков играчи. Предстои в близките седмици на нарочен пленум Националният съвет да излъчи нов състав на Изпълнителното бюро /ИБ/, зам.-председатели и секретари. По традиция пленумът одобрява предложения от председателя екип, освен ако в него не фигурират скандални фигури.

Дясната ръка на Нинова се очаква да стане Костадин Паскалев, бивш вицепремиер и екскмет на Благоевград. Вероятно той ще заеме поста на първи зам.-председател. За заместник по организационната част е сочен варненският депутат Красимир Янков. На първия кръг в лидерското състезание Янков получи 77 гласа, които пренасочи към Нинова. В оперативното ръководство вероятно ще бъде избран и някой от хората на областния лидер Георги Гергов, който на конгреса също „подари“ своите 55 гласа на новия лидер. Сигурен участник е и лидерът на най-голямата организация БСП-София – Калоян Паргов. В председателския екип ще се завърне и евродепутатът Илияна Йотова, която подаде оставка заради разногласия с обкръжението на бившия водач.

Депутатът Кирил Добрев, който също впрегна сили за триумфа на Нинова, също ще попадне в Бюрото. Неговият пост още не е уточнен. Най-голям интерес ще представляват преговорите на Корнелия Нинова с лагера на загубилите – Михаил Миков и Янаки Стоилов. Възможните варианти са два – заравяне на томахавките и запазване на авторитета на двамата лидери или продължение на вътрешнопартийната война и излизане на лявото крило в открита опозиция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене