Екотуризъм в село Гайтининово

Село Гайтаниново е сгушено в склоновете на Южен Пирин. Китното селце се намира в Област Благоевград, на 17 км. от гр. Хаджидимово и само на 20-тина километра от гр. Гоце Делчев.

Гайтаниново е с население под 100 души, което допринася за неговата запазена природа и неповторима атмосфера. Писмени свидетелства за съществуването на селото се откриват в османски документи от втората половина на XV век. През вековете селото се разраства, а неговите жители участват в Балканската война.

Днес, Гайтаниново впечатлява най-вече със своята природа. Районът е изключително подходящ за разходки и екотуризъм. Обширните полянки са чудесни за пикници и излети, а планинският релеф привлича не един и двама любители на планинското колоездене. Една от атракциите в селото е екоселище „Омая“. В него могат да се видят причудливи къщи, изградени от глина, камък и дърво.

28996381

В селото се намира екозона „Бели скали“. В миналото била мраморна кариера, а днес е едно от предпочитаните места за риболов в района. Освен разнообразието от риби, сред които пъстърва, толстолоб, шаран, сом и други, край водоема са изградени заслони с огнища, в които може да приготвите улова си. В екозоната има и заведение за хранене, спортна зона с басейн, детска площадка, хотел и други.

В близост до гр. Хаджидимово се намира крепостта „Свети Димитър“. Най-ранните данни за обитаване на местността са от късната бронзова епоха или ранната желязна епоха. Крепостта съществува и през Средновековието, а днес могат да се видят останките от кулите, крепостни стени. Върху основите на крепостната църква е издигнат параклисът „Св. Димитър“.

44_big

Край града е разположен и мъжкият манастир „Свети Георги Победоносец“. Според проучванията, на мястото е имало християнско светилище, посветено на светеца, още през XIII в. Неколкократно опожаряван и възстановяван, днес манастирът е действащ и е сред най-големите манастири в Югозападна България.

Село Гайтаниново и околните населени места предлагат много възможности за туризъм. Затова се подгответе, че един ден няма да ви стигне за да се насладите на природата и забележителностите, а вероятността да се върнете отново е много голяма.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене