Две нови огнища на нодуларен дерматит в Кюстендилско

Предполага се, че болестта е пренесена от Македония или Сърбия

Две нови огнища на нодуларен дерматит са открити в Кюстендилско, казаха ветеринарни специалисти по празниците. Болните животни са установени в в противиположните части на областта, на над 100 км разстояние. В село Кутугерци се разболели три животни – крава, теле и юница, в обора на местен гледач. Били са евтаназирани – навръх Гергьовден, наложило се ветеринарите да оставят празника си и да заминат за граничната паланка.

Предполага се, че болестта е пренесена от кръвосмучещи насекоми от Македония или от Сърбия. Междувременно и кочериновския квартал Шарков чифлик са установени и умъртвени 5 крави. За там предположенията са, че има връзка с  регистрираното първо огнище преди двадесетина дни в близкото село Бураново, където в частна фермичка бяха евтаназирани от дерматит крава и теле.

„Доброто е, че в региона няма засегнати големи стада от заболяването, което не намалява отговорността на фермерете, ветиранарните служби и кметовете да сигнализират за всеки нов случай“, коментира бившият кмет на Дупница и доскорошен шеф на областната агенция по контрол на храните в Кюстендил д-р Първан Дангов.

www.kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене