Чуждестранни журналисти останаха впечатлени от UVA NESTUM WINE & SPA

По време на посещение в рамките на Concours Mondial de Bruxelles

Spa-2Бутиковата изба към комплекса произвежда лимитирани серии до 10 000 бутилки първокласно вино от сортовете Рубин, Сира, Мерло, Каберне Фран и Каберне Совиньон

Най-новият хотелски комплекс за винен и спа туризъм в Гоце Делчев Uva Nestum Wine & SPA бе домакин на опознавателна обиколка в подбрани изби като част от програмата на Concours Mondial De Bruxelles, който се проведе от 28 април до 1 май в Пловдив.

Еножурналисти от цял свят, познавачи на виното и дошли в България, за да отразяват престижния конкурс, останаха очаровани от първокласните еликсири с марката Uva Nestum, от природата в комплекса и от дискретния лукс на хотел Uva Nestum Wine & SPA.

Винените експерти от Белгия, Канада, Италия, Франция, Китай, Люксембург, Брюксел, Унгария и Словакия се запознаха от близо с технологията на производство в бутиковата изба Uva Nestum, с начина на отглеждане на първокачественото грозде в лозовите масиви край хотела и се насладиха на най-новите и на вече отлежали реколти от вината.

За изтънченото им небце бяха предложени Uva Nestum Rubin&Merlot реколта 2012, с което избата участва на Concours Mondial De Bruxelles, както и медалистите Rose Uva Nestum, Uva Nestum Rubin&Merlot, Uva Nestum Cabernet Franc&Merlot и Uva Libre.

Виното от изба Uva Nestum се произвежда единствено от собствени, натурално чисти лозя, представящи яркия и характерен тероар на Долината на Места.

На площ от 17 дка в комплекса се отглеждат сортовете Рубин, Сира, Мерло, Каберне Фран и Каберне Совиньон. Бутиковата изба е проектирана за производство на лимитирани серии първокласно вино до 10 000 бутилки на година.

Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. Форумът е сред най-значимите световни събития на винената индустрия и събра в България едни от най-добрите сомелиери, енолози, еножурналисти и познавачи на виното, които ще оценяват качествата на хиляди напитки от цял свят.

Страната ни бе избрана за домакин в съревнование с най-големите страни винопроизводители в света като Франция, Испания, Австралия, Чили, Аржентина.

С провеждането на конкурса у нас България ще затвърди мястото си сред лидерите на световната винена карта. Такава е и една от мисиите на Uva Nestum Wine & SPA – да утвърди Гоцеделчевския край като добра винена дестинация, предпочитано място и за българи, и за чужденци.

Собствениците на комплекса са убедени, че България може да бъде туристическа дестинация не само за сезонни ваканции – зимни и летни, но и като място за целогодишен винен, спа и културно-исторически туризъм, което допринася за развитието на целия регион.

Concours Mondial de Bruxelles е създаден през 1994 г. от белгиеца Луи Аво като началото се поставя в специализираното училище в Брюж. В неговите класни стаи са били дегустирани 800 вина. Днес в надпреварата участват около 8000 мостри. През 2006 г. конкурсът става международен, като броят на държавите непрекъснато нараства, за да достигне близо 60.

По традиция дегустациите се провеждат в продължение на три дни като всеки член на журито може да опита максимум 50 проби на ден. Журито включва над 300 изявени експерти – сомелиери, еножурналисти, международни търговци, критици, представители на сдружения на производители.

Членовете на дегустационните панели са от близо 40 националности. Броят на медалите не може да надвишава 30% от представените мостри. Присъждат се Голям златен медал, златни и сребърни медали в пет категории: червено, бяло, розе, пенливо и сладко вино. /epicenter.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене