На спешна родителска среща 40 майки и бащи поискаха оставката на директорката на ОДЗ „Детски свят“ В. Костова! 34 деца от 2-до 6-годишни са слети в една група, спят по 2 на легло

беласица

Родители на деца в петричкото село Беласица поискаха оставката на Величка Костова, директор на ОДЗ „Детски свят“. Сформиран е инициативен комитет, който взе решение да алармира държавните и общински институции за възникналото напрежение и за тяхното искане за оставката на директорката, съобщи вчера кметът на село Беласица Велик Филчев. Той подкрепя родителите и изразява съпри­частност с техните искания. Изготвената жалба от инициа­тивния комитет е адресирана до кмета на община Петрич инж. Вельо Илиев, с копие до РИО – Благоевград, РИОКОЗ, РСПАБ – Петрич и Министерс­твото на образованието и нау­ката. Жалбата е подписана от 40 родители, това е станало на родителска среща, провела се в събота. Кметът филчев уто­чни, че се събират подписи с искане на оставката на шефа на дирекция „Образование и култура“ в община Петрич Йордан Златински. Ето какво пи­шат в жалбата до институции­те родителите.

От 01.09.2013 г. постоя­нният персонал в ОДЗ „Детски свят“ – село Беласица е орязан с щат и половина, поради кое­то двете досегашни групи от деца са слети в една обща, включваща деца от 2 до 6 го­дини. Основна причина за то­ва е намалелият брой деца, които към момента са 34.

При това положение труд­но можем да говорим за какъв­то и да било педагогически процес, упражняван само от един възпитател. Наред с това съкращението принуждава 34 деца да делят спално помеще­ние, предназначено за 24 де­ца, и на моменти да спят по две на легло, което е против всякакви принципни и законо­ви норми.

Недоволството сред роди­телите рефлектира и върху персонала. Основна причина за поисканата оставка на ди­ректорката В. Костова е нес­правяне със ситуацията, лип­са на контрол и невъзможност да защити интересите на деца­та в повереното й учреждение.

Съществува реална опа­сност от инциденти в сграда­та и двора на детската гради­на.

Твърде вероятно е при те­зи обстоятелства част от ро­дителите да преместят децата си в друга детска градина в съ­седно село или в град Петрич. Всичко това се случва при на­личието на свободен етаж в сградата на детската градина, пишат родителите.

Запознат съм със ситуация­та, нещата не са точно така, както ги пресъздават, при мен няма постъпила подписка или жалба, като я получа, тогава ще коментирам, това каза ла­конично вчера образовател­ният директор в общината Йордан Златински.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене