Прочутият баничански лук може да бъде включен в схемата за качество на храните в ЕС

Как това да се случи, стана ясно на състоялата се работна среща между селскостопанските производители от село Баничан и европейски представители.
Синхроните са с Георги Събев – парламентарен сътрудник на българския евродепутат Момчил Неков и доц. Десислава Димитрова – Координатор за Балканите на Slow food.

Уникалният баничански кромид, който се отглежда в региона на Гоце Делчев и най – вече в с. Баничан да бъде защитен селскостопански продукт. По схемите не ЕС за качество има два вида защита – защитено название за произход и защитено географско указание. Съобразно особеностите на продукта се кандидатства само за една от тях като селскостопанските производители трябва да създадът своя асоциация.

сад„Това, което европейските схеми носят е повече видимост, повече разпознаваемост, с което се засилва всъщност местната регионална идентичност. Хората започват да се гордеят с произхода си, с региона, в който се произвежда уникален продукт, който се произвеждал десетилетия наред. Тези схеми са възможност точно за малките общности извън големите градове да получат икономическата сила, да станат по – атрактивни, както за местното население, така и за съседните общини и села, други градове в България, защо не и в Европа!?“

След преминати успешни проверки, по документи и качество, продуктът получава правото да носи лого, което гарантира, че той е произведен в конкретен регион, посочен върху етикета. Два са продуктите до момента, защитени с географско указание – българско розово масло и горнооряховски суджук. Списъкът с български продукти, които биха могли да бъдат регистрирани са включени:

„Смилянският фасул, куртовски розов домат, реселешки воден лук, има още доста други продукти, които имат потенциал и се надяваме да помогнем да бъдат прочути чрез нас. Нека хората си върнат самочувствието, което сякаш са загубили и да се почувстват защитени от Европа.“

Водени от тази идея,  на работно посещение в с. Баничан бе и доцент Десислава Димитрова, координатор на движението „Слоу фут за Балканите“:

Без име„Организацията се създава от един философ – журналист италианец, Крало Петрини. Поводът е протестът, който той организира срещу откриването на един ресторант, верига за бързо хранене на символично място в Рим, на площад „Испания“. От тогава до сега, вече 30 години, Италия е водеща в борбата за запазване на местните вкусове. Организацията ни вече е представена в над 150 страни, включително и България от 2004 год.

По време на посещението, беше проучено отглеждането на баничански расъди, препоръки, бъдещи анализи:

„Ние се опитваме да намерим такива общности, които имат такива живи традиции. Особено, ако има продукт, който може да бъде обект на пазарна реализация, както е случая с баничанския лук. Как стигнахме до с. Баничан? Просто преди няколко години с Руми се срещнахме и се запознахме и тя ни разказа за този лук, който тя представи като част от бита на хората. Това е вълнуващото – един хранителен продукт е част от цялата картина на мястото. Това търсим ние! Който иска може да се свърже с нас на интернет страницата ни, ако се сетят за нещо интересно и уникално.“

Гостите успяха да се запознаят и с част от читалищните дейности и да дегостират местни продукти – баница с кромид.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене