Ударихме дъното, Перник! Хората, които спасяват човешки животи да се движат с охрана, за да не бъдат пребити. Нападателят – младо момче, налитал на сестрата

Шефът на Спешното в Перник д-р Валери Симеонов призна, че лекарите и сестрите, които се отзовават на адреси имат нужда от охранители. Повод за неговия коментар е поредният случай на нападение над медици в Перник.

Валери СимеоновНапоследък стана модерно да нападаш и да се саморазправяш с лекари, дошли да спасяват живота на теб или на твои роднини. Вчера обаче границата и на това бе мината: граждани си повикаха Бърза помощ, не заради болен, а просто за да набият лекарите, изпотрошиха и линейката.

„Имаме нужда от охранител при нощните дежурства, за да няма случаи на насилие, а и понякога се нуждаем и от помощ при качване на болния в линейката, каза за БНТ директорът на Бърза помощ в Перник д-р Валери Симеонов. Той открои, че се налага да се вика през 3-4 дежурства полиция да придружава лекарите до адреса. Но не може за всеки адрес да бъде викана полиция, допълни той.

Продължава досъдебното производство срещу нападателите на спешен екип в Перник. Пернишките лекари и медицински сестри са в стрес, не знаят вече какво ги очаква, когато ги повикат на адрес.  Валери Симеонов вече е пуснал сигнали за нападенията до полицията и до Министерството на здравеопазването, но според него трябва да се обърне внимание на зачестилите случаи на агресия и да се предприемат по-сериозни мерки.

А ето какво се случи и кой нападна лекарския екип:

Мъжът, нападнал пръв линейка в пернишкия квартал „Калкас” се държал изключително грубо с медиците, обиждал и псувал, когато те го попитали дали наистина има пострадала жена, по какъвто сигнал били повикани. „Опита се да малтретира шофьора или да го свали. След това хвана страничното стъкло, с един удар го строши. Искаше да го отскубне”, разказа пред bTV д-р Борис Кръстев, който е бил в линейката по време на инцидента.Както БЛИЦ съобщи, трима души се нахвърлиха върху екип на Центъра за спешна и неотложна помощ в Перник след като бил подаден фалшив сигнал за болен. За щастие се разминало само с материални щети, тъй като медиците успели бързо да си тръгнат.

„След това започна да вика: „Жената да слиза”. В смисъл, че той искаше сестрата от екипа да слезе. За какво да слезе – аз не можах да разбера”, разказа д-р Кръстев.

„Младо момче, между 25 и 30 години, най-много. И много агресивен. За пиян – не е бил пиян. За дрогиран – може би, нещо от тоя сорт.

Провинилият се е Здравко Здравков, който живее на ул. „Захари Зограф”. Съседът му Кирил видял линейката, а по-късно чул трошенето и видял полицейските коли. „По принцип се уважаваме. Добро момче е, има бебе. От него аз лошо не съм видял. Като съсед – добро момче”, заяви съседът.

Здравко Здравков е бил задържан за 24 часа в районното управление, но след това е освободен, тъй като не е криминално проявен. Не е дал обяснение за действията си. Извършени са и тестове за алкохол и наркотици, но резултатите все още не са готови.

По думите на медици сигналът е подаден за удоволствие, за да се тормози екипа на „Спешна помощ”.

„Не могат съвсем да се отсяват сигналите, защото трябва да реагираме бързо”, казва д-р Кръстев. „Ние ако не работим, кой ще работи? Ние работим и се стараем, но винаги има опасност за екипа”, допълва той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене