Земеделци от Петрич губят субсидии заради мудни чиновници

Земеделски производители от община Петрич изпратиха протестна декларация до Министъра на земеделието и храните, Държавен фонд „Земеделие и Народното събрание с искане за приемане на спешни мерки, касаещи кандидатстването на земеделските стопани по схемите за директни плащания кампания 2016 година. Те са недоволни от мудната работа на Общинска служба „Земеделие“, заради което са заплашени с финансови санкции.

В декларацията производителите посочват, че през настоящата година редът за представяне на документи, доказващи правното основание за ползваните площи е променен, като е въведен ограничителен срок – 15.02.2016 година.

„Всички ние сме направили необходимото, така че в срок и в пълнота да представим изискуемите книжа в Общинска служба „Земеделие“ – град Петрич. Част от нас са извършили многоразово заявяване, т.е. подавани са различни имоти в различни дати /но отново в рамките на предвидения срок/. Оказва се обаче, че технически е невъзможно заявяването изцяло на посочените и обработвани от нас имоти! Като причина за това бе изложено обстоятелството, че техническата обработка на информацията не е извършена своевременно! Иначе казано информацията за обработваните имоти не е въведена в електронната система, поддържана от ДФ „Земеделие“, поради което е невъзможно да заявим немалка част от обработваните от нас имоти! По наши изчисления около 60% от заявените документи, представляващи правно основание не са обработени!“, посочват в декларацията си земеделските производители от Петрич.

„Уверенията, които получаваме от страна на обслужващата процеса администрация са за коригиране на проблема но в „…в най-кратък срок!…“ – каквото и да означава това! Обективно обаче, кампанията е със срок до 15.05.2016 година без налагане на санкции! Добре известно е, че след тази дата, всеки един от бенефициентите ще търпи санкция! Санкцията ще е факт най-малкото поради обективната техническа невъзможност за извършване на обработката в така ограничения административно срок! Касае се за хиляди декари площ! Всички ние ще търпим вреди и санкции по вина на администрацията! Администрация, която впоследствие ще налага и санкции поради собствената си неизправност!“, алармират в декларацията си до земеделския министър производителите.

Те са притеснени че евентуални санкции, които ще понесат ще се отразят негативно на финансовото им състояние.

„Голяма част от нас са и зърнопроизводители, ползващи и съответно кредитиране! Голяма част от нас разполагат и със съответната механизация, която трябва да обслужват и изплащат! Голяма част от нас имат поети ангажименти, които трябва да изпълняват!“, казват земеделците от Петрич и отправят молба до министър Танева, Парламента и директора на ДФ „Земеделие“ да бъде извършена корекция в електронната система „исак“, като бъде подадена в пълнота заявената от производителите информация. Те настояват и да се предприемат подходящи мерки, които да гарантират упражняването на правата и задълженията им /било чрез удължаване на срокове или по друг начин/.

В случай, че съответните държавни структури не предприемат нищо производителите заплашват че ще сезират европейската комисия, както и ще претендират правата си по съдебен път.

„Освен това сме в готовност да предприемем протестни действия, включително и чрез блокиране на главен път Е-79“, категорични са недоволните.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене