МИНКА СЕ ПРОВАЛИ! ГЪРМЕН ОТНОВО ВЪСТАВА! Да покрепим законността на 24 май!

Една година по-късно жителите на Гърмен отново излизат на протест. На 24 май хората от размирната община ще се съберат на площада, за да напомнят на местната и държавната власт в лицето на безличната Минка Капитанова, че не са забравили обещанията и и са легитимирали лъжите и. Обещания за спиране на ромските набези, край на незаконното строителство в квартал „Кремиковци“, както и пресичане на порочната практика роми от други краища на страната нелегално да се заселват в гетото.

143555166797031„Ще протестираме срещу бездействието не само на общината но и на всички институции, които ни обещаха, че ще принудят ромите да спазват законите както всички граждани. Това обаче не се случи. Нищо не се е променило. В махалата продължават да се строят къщи и колиби, набезите на местните жители не спират и по нищо не личи, че държавата и общината имат намерение да решат проблема“, заяви Иван Байрактаров, един от организаторите на миналогодишните протести.

По думите му, дори онези ромски фамилии, на които ДНСК събори незаконните колиби миналото лято, вече са си изградили нови постройки, отново напълно незаконни.

„Гневът на хората отново се надига и нищо чудно протестът на 24 май да отключи нова поредица от митинги. Жителите на Гърмен са отчаяни, защото виждат, че държавата не желае да ги защити“, допълни Байрактаров.

За готвения протест на 24 май потвърди и другият организатор на миналогодишните събития Иван Кременлиев. „Ние не сме се отказали от битката срещу ромските беззакония. Категорично сме против да са узаконяват постройките в гетото, защото те са построени върху земеделска земя. Всички незаконни колиби трябва да бъдат съборени“, увери той.

Хората в Гърмен поддържат непрекъснато връзка с останалите общини, в които има гняв срещу ромските набези. Днес от Гърмен ще потеглят няколко автомобила за град Раднево, за да изразят подкрепа към местните жители, които също се надигнаха срещу жителите на местния цигански квартал „Кантона“.

Големите протести в пиринската община избухнаха след инцидент на 24 май миналата година, когато орда роми от квартал „Кремиковци“ преби трима млади мъже. Случаят отключи гнева на хората, които месеци наред се събираха на площада с настояване държавните и местните институции да си свършат работата и да ги защитят от ромските посегателства.

Заради нестихващото недоволство, ДНСК издаде заповеди за събаряне на 124 незаконни постройки в гетото. През лятото багерите сринаха само няколко постройки, а част от наплашените от бунтовете жители на махалата се преселиха в гората, за да берат билки и гъби, изчаквайки да отмине напрежението. След това се върнаха отново в махалата и бързо издигнаха нови незаконни бараки.

С идването на местните избори „ромският проблем“ в размирната община бе обвит в политическата мъгла на обещания и празни думи.

Днес, една година по-късно, нищо не се е променило в Гърмен а Минка не слиза от служебната кола…

minka

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене