Банскалии настръхнаха срещу Вапцарови, внук на поета живее от просия

Недоволство и гняв предизвика в хората от града и региона изявленията на наследниците Вапцарови, относно инцидента разиграл се в дните преди Великден в къща -музей „Никола Вапцаров“ в Банско.

„По повод сутрешното изказване на Никола Николов Вапцаров в ефир на национална телевизия, че Банско затваря училища, да знае цяла България, че Банско не затваря училища. Банско се радва на много деца, на отлично поддържани училища и на най- родолюбивите учители в България“. Това, четем в най-голямата група за Банско в социалните мрежи.

„Просто се чудя на акъла им? Хора, които посягат на исторически ценности в Банско, които никога не са живели тук и не са допринесли с нищо за града ни, да се изказват от националния ефир…Срам! Цял живот се крият зад името Вапцаров и си въобразяват, че някой им вярва!“, се възмущава Евгения Тренчева.

Според местни банскалии, тези родственици искат по всякакъв начин да нарушат статута на музея.

Според техните изисквания музея ще бъде място за игри: шах, не се сърди човече, комар и т. н., изобщо за лични развлечения. Да го превърнат в „къщата на раздора“. Но всички посетители: и българи и чужденци, прекрачили прага му, отнасят със себе частица от видяното и чутото, от атмосферата тук.

Какви са тези родственици „милеещи“ за българското, като са живяли и в чужбина да не усетят, това което е важно за другите българи? Но мисълта за собствения им комфорт не им позволява да мислят по-надалече! Ако наистина ги боли за чичо им, те трябва да ни целуват ръцете, за това, което ние правим за него, негодуват банскалии.

Светът има нужда от този музей, в който главното действащо лице е „Човекът Никола Вапцаров“.

Родната къща на Никола Вапцаров в Банско

Родната къща на Никола Вапцаров в Банско

Според наследниците обаче нещата не стоят така и те настояват да бъдат въведени във владение тъй като разполагат с всички документи за собственост. 

Никола Вапцаров

Никола Вапцаров

„Имаме всички документи за собственост, но не ни допускат да влезем във владение. Нямаме претенции да си вземе къщата, а тя да продължи да съществува като музей, но и ние да имаме някакво право, примерно като настоятелство. Предложихме да сключим договор за наем от 1 лв. за 1 г. През това време да учредим една културна организация заедно с общината, която да продължи да стопанисва музея“, разказа Никола Вапцаров-младши пред медии.

Според банскалии обаче „Тези хора цял живот са използвали фамилията си за собствена облага. Вижте какво стана с хотела им, как ли ще се грижат за музея? Предлагам да се създаде група „Да изгоним „наследниците“ на къщата на Вапцаров от Банско“,  предлага Красимира Котиркова.

Хората от Банско твърдят още, че докато водят съдебни битки за имота, фамилия Вапцарови са изоставили внука на сестрата на поета- Райна Вапцарова – Милчо да живее от просия. Бездомен, да спи по гари и църкви.

Shato

Наследниците на Вапцаров с огромни задължения към община Банско, според информация изнесена от общината, пише днес в. Монитор.

Според изданието фрапиращи са данъчните задълженията на един от наследниците на големия български поет Никола Вапцаров – Никола Борисов Вапцаров, който е собственик на подарения му преди години от община Банско хотел „Шато Вапцаров“. Данъчните задължения към общината възлизат на 26 137 лв. Той оглавява списъка на физическите лица, длъжници на общинската хазна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене