Тодоровден в разлошкото село Бачево

DSC_2608

На 8-ми март, Тодоровден разложкото село Бачево отбеляза своя празник с традиционни конни състезания. Селото е утвърден център за развитие на конен спорт и туризъм. За местните жители Тодоровден е един от най-почитаните празници.
Традиционно както всяка година Тодоровден в Бачево започна с литургия в черквата, след което бе извършен водосвет за здраве. Атрактивно за всички туристи в Бачево бе ритуалното захранване на конете със захар, царевица, пшеница, сол и чесън. Местното население, облечени в народни носии, изпълниха площада и се хванаха на красиво и пъстро хоро. Пред свекървите, носещи в ръце питки хляб с формата на подкова се поклониха младите невестите. Конните надбягвания и надтеглянето с коне се проведе в м. „Власовица”. Инж. Красимир Герчев кмет на Община Разлог награди с медал всички участници в конните състезания.
Всеобщо е веселието и любовта към конете в село Бачево. 33-годишният Петър Наков, облечен в народна носия за пореден път в конските кушии. Той разказва, че за пръв път неговия баща Иван го качил на кон, когато е бил на 3 години. Цялото му семейство е свързано с конете и се включва в празника. С голяма любов фамилия Накови развиват конния спорт в своята конна база „Периволас“. Конната база е една от трите в Бачево, които активно работят и утвърждават Бачево като център за конен спорт и туризъм.
Месец преди Тодоровден стартира и доброволческа кампания „Магията на Тодоровден“, с която се даде шанс на децата да се докоснат до живота на конете. „Децата получиха основни познания в обучението по езда, почистване и грижи за коня, начин на живот и хранене езда. Освен това децата се занимават и с различни креативни неща като рисуваха коне и дори писаха стихове. Децата обичат конете и конете обичат децата, това е като приказка за едно необикновено приятелство.”, разказва Петър Наков.
Празникът в Бачево уважиха народният представител Любен Татарски, председателя на ОбС – Разлог Мария Копанарова, заместник кметовете на Община Разлог Иван Гюров и Венцислав Гърменов, кметове по население места и други.

DSC_2350

DSC_2503

Petar Nakov

DSC_2444

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене