Успелите хора на Югозапада: Топ Преса на гости на Ферма за пчели Мишеви – гр. Гоце Делчев

Симеон ВАЛЕНТИНОВ
– Бихте ли се представили на нашите читатели?
– Здравейте! Ние сме сем. Бойка и Иван Мишеви от гр. Гоце Делчев и сме потомствени пчелари. В работата по пчелина сме ангажирани само членовете на семейството. Стремежът ни е да поддържаме най-високо качество на меда и с това компромиси не правим. Създали сме си име на пчелари, които произвеждат и продават мед с изключителни качества. Поради тази причина, имаме постоянни клиенти от много години. От три години сме регистрирани земеделски производители, като единствената ни дейност е пчеларството. Имаме Протокол от агенцията по безопасност на храните за качеството на меда.
– Какви са тънкостите в производството на мед?
– Природните условия играят много важна роля за количеството произвеждан мед. Когато пролетта и лятото са сухи, както през миналата година, продукцията е малко, но когато има достатъчно дъжд през тези два сезона и медът е повече. Но максималното количество, което произвеждаме засега е около 1000 кг. В процес сме на увеличаване на броя на пчелните семейства. Предлагаме различни разфасовки според желанието на клиентите, но най-често използваните са от 1 кг.и 0,5 кг. Използваме само стъклен амбалаж.
– Мед с какви аромати произвеждате?
– Не могат да се изброят имената на всички планински цветя, които нашите пчели пашуват, но напролет най-много са цъфналите диворастящи сливи, ябълки, круши, къпини и акации. След тях са мащерката, кантарионът, риганът, ливадните цветя и детелината. Следва цъфтежът на зайчата метла и на есенния манов мед. Пчелинът е обграден от борови и широколистни гори.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене