Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов откри Академия за доброволци в Благоевград

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов официално откри VI Академия за доброволци 2016. Областния център на Пиринско е домакин на събитието за втора поредна година. Академията е организирана от Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерски съвет, фондация „Ханс Зайдел”, Община Благоевград и Местната комисия за борба с трафик на хора. Доброволците, участници в инициативата, са  ученици от Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Русе и Силистра. Те бяха приветствани  от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов.  “Изключително ми е приятно, че за втора поредна година сме домакини на  това събитие. Радвам се, че виждам толкова много млади хора, обединени от една благородна кауза. Искам да благодаря на нашите партньори. Това което прави фондация „Ханс Зайдел” е от изключително значение. Ако има повече такива фондации, светът ще стане по-добър. Хубаво е, че доброволчеството набира скорост в България, още по-хубаво е, че с каузата се заемат предимно млади хора, което означава, че тя има бъдеще. Доброволчестовто е усещане, кауза, философия. Има три най-висши добродетели, а именно да помагаш на ближния, да можеш да простиш дори и на врага си и да се жертваш за хората около себе си. Тези, които се занимават с доброволчество са позитивни хора, а България има нужда от този позитивизъм“, каза в част от приветственото си слово кметът на Благоевград д-р Камбитов.

Gerb-BL-2По време на отриване на Академията, доброволците пристигнали в Благоевград имаха възможност да видят и видеообръщение от заместник-председателят на групата на ЕНП в Еверопейски парламент Мария Габриел. В него тя акцентира върху ключовото значение на доброволците в борбата за трафик на хора. Евродепутатът цитира обезпокоителни данни, за трафика на хора и в частност, такива отнасящи се до сексуалната експлоатация на непълнолетни и призова участниците за да работят в посока превенция на престъпността, следвайки принципа „от връстници за връстници“.

Gerb-BL Участниците в Академията бяха поздравени и от председателя на Комисията за борба с трафика на хора и заместник-кмет по европейски проекти и програми Зорница Кралева. Тя бе категорична, че трафикът на хора е робството на XXI век и обществото не може да бъде безучастно.

Гост- лектори на събитието са и.д. секретар на Националната комисия за борба с трафик на хора Камелия Димитрова, ръководителят на фондация „Ханс Зайдел“ в България Богдан Мирчев.

Gerb-BL-3Академия за доброволци 2016 се провежда в периода 25 – 28 април в Благоевград. Основните цели на Академията са доброволците да добият базови знания по темата, както и знания и умения за провеждане на различни превантивни програми във връзка с трафика на хора и насилствената проституция сред връстниците, да усъвършенстват своите умения в презентирането и да се сработят като екип в общата кауза.

Доброволческият лагер всяка година събира ученици от цялата страна, които активно участват в дейностите по превенция на трафика на хора, част от националните и регионални информационни кампании в градовете, в които има изградени местни структури за борба с трафика на хора. В академията участват над 50 младежи, сред тях и ученици, които за пръв път ще преминат подобен тип обучение и които в бъдеще ще станат част от доброволческата мрежа в страната. По време на академията младежите, ще получат познания за начините за предпазване от рискови ситуации, умения за прилагане на превантивни програми по теми, свързани с трафика на хора, ще доразвият своите презентационни умения, ще научат повече за елементите и структурата на обучителния процес по метода „връстници обучават връстници“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене