Маноил Василев – Мъни, един от най-известните фотографи в Благоевград: Всеки може да стане фотограф, стига да вярва в себе си!

Мъни, познаваме се от почти 20 години, от времето когато камерите снимаха с VHS касети и не бяхме чували за цифрови фотоапарати 😉

Представи се с няколко думи на нашити многобройни читатели…
– Казвам се Маноил Василев. На 63 години съм и съм собственик на фото студио “Сити”, едно от петте фото студия в Благоевград. Възпитаник съм на Полиграфически Техникум „Юлиус Фучик“- гр.София. Преди това бях танцьор в ансамбъл”Пирин”, от там се запалих да снимам и да документирам нещата, които ми харесват повече.

От коя година работиш, като фотограф?
– Като дипломиран фотограф работя от 1979 година, към тогавашното държавно предприятие „Българска фотография – Благоевград“. След това ни разделиха, известно време работих в Рила, в Рилския манастир, като външен фотограф.

Помня те, правил си ми и на мен снимки, как беше на манастира?
– Беше хубаво, там се срещах с много интересни хора… Почти всички, които посещават България, като държавни глави, културни дейци, непременно минаваха, през Рилския манастир. Спомням си, когато за първи път дойде Цар Симеон ІІ, аз бях човека който два дни ходи с него непрекъснато в Рилския манастир и го снимах. Преди това майка му беше на посещение, Царица Йоанна и с нея беше същото, снимки по цял ден.

Значи имаш богата колекция със снимки на влиятелни личности?
– От 1983 до 2000 год. Всички посещения са документирани. Пазя всичко, като архив на лента…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене