Събират пари за нов паметник „Дупнишки барикади“

Причината е, че предишният се оказа на частен парцел

Вече върви кампанията по набиране на средства за изграждане на нов паметник на „Дупнишките барикади“, каза шефът на общинския съвет в града Ивайло Константинов /ГЕРБ/. Той самият внесе 10 000 лева по сметката на регистрираното сдружение „Духът на Дупница”.

„Много хора изразиха готовност да помогнат. 120 000 лева бяха необходими, за да се изгради паметник на цар Самуил в София. Ние със 100 000 ще направим нещо такова, че и още по-хубаво“, каза той, докато коментираше идеята за бъдещия монумент.

Няколко са вариантите за терен, където ще се изгради постаментът и самата композиция. На 30 м от бившия паметник „Барикадите“ има общински терен с площ около 500 квадрата. Това е най-удачното място. Другата възможност е паметникът да се разположи в градинката на гърба на старата автогара. Трети вариант – пред Спортната зала. Четвърти –  при известиня Наков мост на Джерман. Пети – кръговото кръстовище в центъра. От сдружението и от техническите служби в общината ще вземат скоро окончателното решеине къде да е, коментира кметът на Дупница инж. Методи Чимев /ГЕРБ/. Според предварителните намерения паметникът ще бъде изграден от железобетонна конструкция, покрита с бронз.

Дупница се изправи пред трудността да изгради нов паметник, посветен на епичните събития от януари-февруари 1997 год., след като предишният се оказа на вече продаден на частник парцел и трябваше да се демонтира.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене