Гръцка фирма с бизнес в Петрич глобена 127 358 лв. за опит да пренесе през ГКПП – Кулата 6 т спирт, скрит зад дърва за огрев

Районен съд – Петрич потвърди глобата в размер на 127 358 лева на гръцкия гражданин Георгиос Николаос за опит да изнесе с камион на фирмата му „Гикас транс”, регистрирана в Петрич, 6000 литра спирт в бидони, маскирани зад дърва. В „гондолата” на камиона имало и 24 бутилки уиски, които не били декларирани. Спиртът, уискито и седловият влекач „Мерцедес” се отнемат в полза на държавата. Елинът може да обжалва решението на петричкия съд пред Окръжен съд – Благоевград.
Глобата представлява двойния размер на акциза, който той е трябвало да плати за спирта, но се опитал да си го „спести” с измама. Граничните полицаи на ГКПП – Кулата спрели камиона на фирмата на Николаос, който по документи превозвал дърва за огрев от България за Гърция. При огледа граничните полицаи установили, че в „гондолата” на камиона има и алкохол, и го предали на митничарите. Същия ден инспекторът от митницата Иван Петков и колежката му Емилия Цветкова извършили проверка, при която установили, че в предната част на ремаркето, тип „гондола”, има 6 пластмасови бидона с по 1000 литра течност с миризма на спирт, 777 бутилки алкохол с поставен акцизен бандерол и 24 бутилки уиски без български бандерол.От течността в бидоните били взети проби. Лабораторният анализ показал, че това е 96,5% спирт. Съставен е акт за установяване на административно нарушение, а на 7 януари е съставено наказателното постановление на гърка.
Пред съда Георгиос Николаос твърдял, че камионът е собственост на фирмата, но към този момент е бил отдаден под наем на друга фирма от Гърция. Признал, че е присъствал при товаренето на камиона, видял бидоните, но шофьорът му казал, че в тях има препарат за пелети. Проверката обаче установила, че представените договори за наем са с неистински печати и подписи, за което гръцката прокуратура води разследване.
Освен глобата от 127 358 лева гръцката фирма трябва да плати и 2000 лева глоба за 24-те бутилки уиски, които са били без български бандерол.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене