Вълнуващо представяне на книгата „Каймакъ-Чаланъ“ в Симитли

Апостол Апостолов, кмет на Симитли: Когато прочетох „Каймакъ-Чаланъ”, си дадох сметка какви герои са били нашите прадеди, участвали в Първата световна война.

Kniga_simitli-2С клип и песен за Каймак-Чалан и химна на България започна представянето на книгата „Каймакъ-Чаланъ“ с автор Красимир Узунов в салона на читалище „Св. Климент Охридски “ в Симитли. Домакин на събитието бе кметът Апостол Апостолов. Официални гости бяха адмирал Пламен Манушев, народен представител от 43-то Народно събрание и бивш командващ на Военноморските сили, депутатът от ГЕРБ Даниела Савеклиева, инж. Койчо Русев, председател на СОАТ и член на УС на АЕБТРИ, подполковник Иван Иванов, командир на военно формирование 26 400-Благоевград, Иво Антонов началник отдел в Министерство на отбраната, както и съпругата на автора на „Каймакъ-Чаланъ“ и художничка на книгата Татяна Узунова. Пред препълнена зала с правостоящи откъс от книгата прочетоха ученички от 7-ми и 10-ти клас от СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ Симитли.

Кметът Апостолов приветства гостите и сподели накратко мнението си за нея. Когато прочетох книгата на Красимир Узунов „Каймакъ-Чаланъ”, си дадох сметка какви герои са били нашите прадеди, участвали в Първата световна война. Когато моят приятел Красимир Узунов ми даде книгата, му казах, че трудно ще я прочета, но той ме увери, че не е така. В действителност, когато я зачетох, се оказа, че бе прав и успях да я прочета само за няколко дни”, каза още общинският кмет. Апостол Апостолов прибави, че след като прочел „Каймакъ-Чаланъ”, си дал сметка за това какъв героизъм са проявявали нашите бойци на бойното поле. „Замислих се и за това, какво чудо е нашата история, какво са правили нашите деди и прадеди, какви бойци сме имали по време на Първата световна война”, каза още кметът на Община Симитли. Апостол Апостолов изказа благодарност на всички присъстващи в залата и призова всеки един сам да прочете „Каймакъ-Чаланъ”, за да може да разбере думите му.

„Българският войник е описан по невероятен начин. И гладен, и жаден, с парче хляб, лук и сланина със стотина патрона и шинела си е бил готов да загине за Родината си“, подчерта адмиралът. Българският войник е бил готов да тръгне в атака и да жертва живота си в името на Отечеството. Това каза адмирал Пламен Манушев, народен представител от 43-то НС, бивш командващ Военноморските сили. „Художественото описание на книгата е направено на базата на документи, релации, санитарни книги и сводки“, заяви адмиралът.

С неспирно вълнение за книгата се изказа и Даниела Савеклиева, народен представител и областен координатор от ПП ГЕРБ. „Вълнението ми днес е особено голямо, защото съм си у дома. Благодаря на Апостол Апостолов, защото ни събра. Тази вечер всички ще се докоснете до един героичен подвиг. Всеки път, когато почна, не могат да ми стигнат думите”, каза Даниела Савеклиева. По думите ѝ, началото и краят на книгата са в като приказка, но между началото и края тя е жива.

Авторът на книгата Красимир Узунов също взе думата и заяви категорично, че Каймак-Чалан е свързан със Симитли. „Каймакъ-Чаланъ“ трябва да провокира паметта. „Каймак-Чалан е събирателен образ и нарицателно име за подвига на обикновения човек, защото големите дела се правят от обикновения човек“, заяви Узунов и допълни, че „те отиват там, защото чувстват наистина, че са на прага на Отечеството“ и добави, че те са съзнавали, че вършат героизъм. За книгата се изказаха още инж. Койчо Русев, подполковник Иван Иванов и Иво Антонов, които изказаха искреното си възхищение от случващото се и радостта си от препълнената зала в Симитли.

Военно формирование 26400- Благоевград отправи поздравителен адрес към кмета на Община Симитли Апостол Апостолов. В поздравителния адрес, подписан от командира на военното формирование подполковник Иван Иванов.

„Приемете моето голямо човешко благодаря за организацията и представянето на книгата „Каймакъ-Чаланъ” в Симитли. За мен като български войн и гражданин, всеки подвиг, който ни предоставя възможността да получим знание и хляб за душата е от изключително голямо значение. Труд като този за битката при Каймак-Чалан заслужава уважение и признателност. В книгата са описани много детайли и факти, в които са изтъкани човешки истории. Истината е, че идеите и казано отлитат, но само написаното като свидетелство остава. Поздравявам и всички, които носят гените на героите. Нека Бог да ни забрави, ако ние забравим героите си.”

С изпълнение на „Шуми Марица“ на гайда и разказ за това как загина подпоручик Илия Цирункаров завърши представянето на книгата в Симитли. Седмокласник прочете разказа на чеха Владимир Сис „Тъй загина подпоручик Цирункаров“, след което присъстващите в залата се насладиха на изпълнението на „Шуми Марица“ на гайда. Цялата зала стана на крака в памет на загиналите на върха и изпратиха знамето-светиня.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене