С жива верига ромите на махала „Предел” в Благоевград не позволи на ЧЕЗ да работят

Преместване на електромерите и смяната на кабелите разбунтува ромската махала „Предел” в Благоевград, С жива верига ромите не позволиха служителите на ЧЕЗ да работят, съобщава репортер на Pirinsko.com.

 

Поради констатираните масови кражби на електроенергия в ромската махала на Областния център, от 10-ина дни служителите на енергото в Благоевград преместиха таблата на първия стълб след трафопоста. Така разходваната електроенергия ще се отчита, дори и при незаконно присъединяване. За целта на стълбовете след контролните табла се сменят и проводниците.

 

Акцията на служителите на ЧЕЗ тази сутрин разбуни махалата „Предел”, наложи се пристигането на 5 коли полиция. За щастие до саморазправа не се стигна, но ромите бяха категорични, „ако се качи някой на стълбата, ще падне без да иска“.

 

Жени с деца застанаха при автомобилите на ЧЕЗ и не позволиха да се свали техниката, за да се работи.

 

„Енергото не искат всички да сме абонати, сменяват кабелите на тези, които са такива, а ние нямаме нито кабели, нито ток, как да живеем бе електричество, като и вода нямаме”, оплакаха се ромите.

 

Те бяха категорични, че няма да пуснат служителите на ЧЕЗ да работят повече в махалата докато не им се реши проблема.

Според тях, за да им пуснат електричество, искат откриване на партиди чрез представяне на нотариален акт за обитаваните от тях къщи.

 

„Никой в махалата няма такива, но половината имат ток, как става това”, питаха ромите.

По думите им, цялата махала е извън регулация, затова няма как да имат нотариални актове.

„Дръпнат ли кабелите, ние цял живот няма да имаме ток, после децата ни били мърляви. Неможели да стане като в ромската махала в Дупница и там всички крадеха ток, но след намесата на общината сега всички са абонати и си плащат, а който не си плаща общината му одържа социалните помощи“, коментира един от протестиращите.

В крайна сметка разума надделе, след наместа на полицейският инспектор Дживизов, който чрез диалог между представители на ромите и ЧЕЗ ще организират среща за решение на проблема.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене