Преди Великден! Плахо тръгна търговията на животинския пазар край Благоевград

10 дни преди Великден пазарът на агнета и ярета край Благоевград тръгна, както се казва, с подчертан интерес. Стопани от околните села Покровник, Падеш, Дренково, Селище, Зелен дол, че и от Софийско бяха дошли с по 3-4 агнета и ярета в колите си и се пробваха да продават за по 6 лева живо тегло.

„Другата сряда здраво ще се купува, сега и купувачите идват на разузнаване. Мисля, че цените ще паднат както миналата година – 5 лева за агне и 4 за яре, хората нямат пари“, философски коментира бай Драган от село Дренково, който беше дошъл да се пробва да продаде 2 агнета.

 „Приятели или роднини се групират и купуват 1 агне, което после го делят на 3 или 4. А най-мераклиите се свързват с мен по телефона, после идват и купуват агнето направо от селото, ей го къде е Дренково. Аз им го обработвам безплатно и разделям направо на място. Вкусното нашенско агне е до 20 кг, а рандемана му идва наполовина”, допълни разказа си бай Драган

 Търговията на благоевградския хайван пазар с агнета и ярета е всяка сряда и апогеят му ще бъде до 24 май. Тази година цената на яйцата се закова на 20 стотинки и стопаните, които ги продават тук обещават нито да вдигат, нито да свалят цената. Днес на пазара бяха докарани за продан пилета, гъски, теленца, че и малки прасета, даже.

Автор: Павел Шатев, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене