Турция забранява Facebook и Youtube?

Турция забранява

В най-скоро време интернет свободата в Турция може да изчезне. Премиерът на страната Реджеп Ердоган се готви да наложи цензура на Facebook и YouTube. Това трябва да стане след общинските избори в страната на 30 март.

„Има нови стъпки, които ще предприемем след 30 март, включително забрана на YouTube и Facebook“, заяви Ердоган по турския частен телевизионен канал ATV, цитиран от „Франс прес”.

Ако се случи, това ще е поредният акт за ограничаване на интернет свободата в Турция. През февруари турският парламент прие спорни законови поправки, засилващи административния контрол върху интернет.

Според поправките Държавният орган за регулиране на телекомуникациите (TIB) се упълномощава да блокира без съдебно решение интернет сайт, ако бъде преценено, че той съдържа информация, „засягаща личния живот“, или моменти, преценени като „дискриминационни или обидни“. Освен това доставчиците на интернет трябва да пазят две години онлайн историята на всеки един потребител. Според критиците така може да се стигне до сериозна мрежа за следене на всеки един потребител в страната.

Много турски и международни неправителствени организации, а също ЕС и САЩ, се изказаха срещу текста на поправките в закона, изразявайки безпокойство от рисковете, които той крие за свободата на словото и свободата на печата.

Блокирането на достъпа до YouTube няма да е прецедент. През 2008 г. турски съд блокира социалната мрежа в продължение на повече от две години, след като гръцките потребители качиха видеозаписи, твърдящи, че Кемал Ататюрк е бил хомосексуален.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене