Без категория

Мюсюлманки с бурки и мъже в бели дрехи крещят в центъра на Якоруда: „О, Аллах, искаме свобода!“

Стотици мюсюлманки, забулени с бурки или хиджаби, и мъже в бели дрехи и шапка, каквито се използват по време на молитва, в събота по обяд блокираха центъра на Якоруда и с викове „О, Аллах, искаме свобода!“, стреснаха случайно минаващите през градчето християни.

Любопитното в случая бе, че освен облеклото и възгласите на множеството силно впечатление й направили и изправените на стълбището пред кметството дечица, които в транс пеели религиозни песни на турски език и рецитирали неразбираеми за българите стихчета.

След проучване стана ясно, че между 11.00 и 13.00 часа на площада в планинското градче мюсюлманите са чествали 1445 години от рождението на Пророка Мохамед. За големия ден в градчето пристигнали представители от Районното и Главното мюфтийство, които заедно с няколко местни ходжи, събрани от цялата община, започнали с традиционните за тази дата проповеди за живота и делата на пророка.

После припомнили неговите послания за братство и разбирателство, изобилстващи с цитати от Корана, и дали думата на децата от местното училище, които миналата година ходили на Коран курс, да си направят рецитацията. Постепенно обаче честването прераснало в прокламации за свобода на мюсюлманското вероизповедание, след като мъж на една от предните редици пред импровизираната трибуна извикал, че българската държава насила иска да свали забрадките от главите на мюсюлманките, разказаха свидетели.

„Аллах ще ни опази, но и ние трябва да се пазим”, изкрещял друг мюсюлманин, след което всички започнали да викат и размахват ръце в знак на одобрение към думите му.

„Беше доста страшно, това не беше мирно честване на някаква годишнина, нямаше нищо общо с добрия тон, поне аз го приех като подгряване на мюсюлманите за някакви по-радикални техни действия”, коментира християнин от Якоруда, който наблюдавал събирането от кафенето на Ибрахим Орцев. /Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене