ЕКСКЛУЗИВНО! Неврокопчанинът Кирил Добрев към своите съпартийци: Няма да Ви предам!

Уважаеми съпартийци, симпатизанти, партньори на левицата,
Партийната работа е усещане. Тя трябва да ти идва от вътре и да е ежедневна. Затова озаглавих идеите ми с „БСП 365”.
Днес опонентите ни отново делят хората на комунисти и антикомунисти. Свои пък вече ни делят на леви и десни вътре в БСП. Разбирам ги. Винаги е по-лесно да делиш, отколкото да събираш. Моята цел е на 7-ми и 8-ми май да се съберем, не просто в зала 1 на НДК, а да се съберем на общ път, който да изведе БСП от сегашното състояние. Как виждам този път:
1. БСП СЪС ЗАВОЙ КЪМ МИНАЛОТО? АБСУРД.
Само носталгия не стига. Политиката –действия в настоящето и стратегия за бъдещето.
Казват, че завиваме наляво, за да се върнем към корените. Аз питам към кои корени? Към корените на социалдемокрацията, към широките или към тесните социалисти? Пак ли да се делим като преди 100 години? Миналото е важно, за да извлечем поуки за бъдещето, а не да повтаряме едни и същи грешки.
Днес БСП трябва да бъде модерна социалистическа партия. Лява партия, представляваща, защитаваща с приоритет активното поколение – поколението на прогреса. Тези, които избраха да останат и работят в България. Тези, с чиито труд и усилия икономиката ни стои на повърхността. Тези, с чиито данъци се финансира здравеопазването, образованието на всички. Тези, които с осигуровките си плащат пенсиите на днешните пенсионери, без те да имат гаранция за себе си. Това е поколението, което изнесе на гърба си псевдо реформите и недомислените експерименти на прехода. Днес това поколение трябва да получи своята СПРАВЕДЛИВОСТ и БСП трябва да е гарант за това.
2. БСП ПАРТИЯ, А НЕ ПОЛИТИЧЕСКИ КРЪЖОК.
БСП вече десет години не е печелила избори. От две вече и не говори за това. Но пък бълва документи, стратегии, програми – да, те са част от вътрешнопартийния ни живот, но не могат да решат проблемите ни, извън „Позитано” 20 – това да бъдем разбрани, харесани и последвани. Единственият начин една партия да реализира своята програма е да спечели изборите и да участва във властта. Трябва ясно да заявим, че участваме в избори, за да ги спечелим.
Като опозиция ние се нуждаем от правителство в сянка и активни депутати. Защото няма друг начин да покажем, че сме по-добри. Предлагам съветите към НС да се преструктурират в политически кабинети на правителството в сянка. Депутатите, освен редовните приемни, задължителни групови обиколки по страната по време на дългите парламентарни ваканции заедно с националното ръководството на партията. Време е да покажем, че сме екип.
От срещите ще разберем, че е задължително определянето на водачи на листа да става с консенсус между областта и централата. При липса на такъв – вътрешни избори.Ще разберем и , че така сме им омръзнали и, че е крайно време да въведем мандатност в народното представителство, така и на висшето ръководство. Три последователни мандата е напълно достатъчно.
3. БСП – ПРОФЕСИОНАЛНА АРМИЯ ЗА ПРАВЕНЕ НА ПОЛИТИКА. „ПОЗИТАНО 20” – МОЗЪЧЕН ТРЪСТ, А НЕ КАФЕНЕ ЗА РАЗДУМКА.
Когато говорим за пропаст между политически елит и избиратели, веднага става въпрос за връзката между политиците и хората по места.
Когато заговорим за организация, активност, инициативи, събития веднага следидеята става дума за финанси. Да не кажа, че много често е обратно.
За това – просто да обърнем пирамидата на взаимодействие и финансиране. Задачите не само спуснати от горе, а вече и от долу на горе. Разпределението на субсидията обратно – 70 % за общините и 30% за Партийната централа в София.
Платени общински председатели, а не платено изпълнително бюро в София.
„Позитано 20” – работещ апарат, включващ звената – организационна, парламентарна, международна дейност. Звено за анализи, вътрешна и местна политика, коалиции с приоритет граждански и неправителствен сектор. Колкото и да си броим членовете, без периферията от съмишленици, симпатизанти, партньори няма как да победим.
Технически е въпросът за съвременния начин за провеждане на събрания и плащане на членски внос. Виртуални събрания и приемни, както специализирани такива за българите в чужбина.
Няма как да пропусна правилата за кариерно развитие. Политиката на всички нива се превръща в професия. Всеки, който е решил да се занимава с политика, било то в апарата на партията или избираема длъжност, трябва да е наясно как може да прави кариера в БСП, какви обучения и тестове трябва да премине.
4. БСП – ПАРТИЯ, КОЯТО ЗАЩИТАВА ПРАВАТА НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ.
Създаване на Национален синдикат (с възможност да функционира онлайн). Всеки член на БСП по желание член на синдиката, всеки член на синдиката – по желание член на БСП.
5. БСП С ЛЯВ МЕДИЕН ПУЛ
Собствена телевизия или всекидневно предаване в телевизия, силен новинарски и аналитичен сайт и вестник. Тясно партньорство с регионални медии и изключително внимание към Фейсбук.
Скъпи приятели,
Това са предложенията ми. Всеки един от елементите подлежи на развитие и допълване. Нямам самочувствието, че съм съвършен, още повече приемам политиката като екипна работа. Това обаче е необходимият минимум, за да се намерим по между си, да стегнем редиците, да възстановим доверие и да претендираме за властта чрез спечелване на изборите.
Ако съм ви запалил и въодушевил, готов съм да бъда вашият председател. Няма да ви предам.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене