Защо да посетиш Гоце Делчев?

До границата с Гърция, в зелените коси на гората, сърцето на Пирин планина крие тол­кова много красота. Ако природата не те грабне, тъжните, дълбоки македон­ски песни ще го направят. Ако му­зиката не напълни очите ти със сълзи, вкуса на местните боровинки ще го на­правят. Ако корема ти все още не е сит, празничният дух на местните хора ще го запълни.

ПИРИН ПЛАНИНА

ПИРИН ПЛАНИНА

Спящ спокойно в полите на великата планина, забравен от счетоводителите на Времето, Гоце Делчев се е разпрострял комфортно сред 30.000 души, живеещи в долината. Хората го на­ричат „Града“, защото в продължение на дълго време е бил единствени­ят град наоколо, и за над 100те села, сгушени меж­ду раменете на Пирин и Родопите, той е пред­ставлявал най-важната гравитационна точка. Към града отиваш на па­зар два пъти седмично, традиция, която и до ден днешен оживява всеки Понеделник и Петък. Тук идваш, за да се потопиш в бюрократични задачи, или за да позяпаш хубави момичета през масите на едно от многото кафене­та, обърнати към улица­та. Лятото идва на пищна златна колесница и оби­ча да остава наоколо за дълго. То изпълва езера­та със смеха на децата, улиците с клюки и шлюп­ки от семки, сенките на лозите с цигарен дим и игри на карти. Миналото е любимата тема на мест­ните. Това е мястото, където животът се случва и срещата с миналото винаги изисква глътчица домашно вино или ракия.

ФОНТАНЪТ ПРЕД ДОМА НА КУЛТУРАТА В ГР. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

ФОНТАНЪТ ПРЕД ДОМА НА КУЛТУРАТА В ГР. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Гоце Делчев се е наричал Неврокоп. Името го сменят в памет на революционер, кой­то се бори за свободата на региона през 1900г. Но мест­ните жители рядко използват тези имена. Те са символ на промяната, а „нещата тук ни­кога не се променят“. Градът е завинаги пометен от силата на една приказна младост. Светът продължава да прави своите обиколки около слън­цето, но оставя непроменени бавните неделни разходки по „Търговска“, камбанени­ят звън на двете централни църкви все още разгонва го­рещия въздух. Някои хора тук се чувстват в застой, но за други това е усещане за нещо силно и непоклатимо, изпра­вило се срещу ветровете и огъня на живота.

Местните хора са войни по сърце – буйни по нрав, упори­ти и енергични. Те могат да тези си качества в най-доброто и в най-лошото – от прекалено много мрънвложат тези си качества в кане до празнуване като за последно. Балансът е дели­катен – между смях и сълзи, между съсе­ди и роднини, между стари демони и нови пророци. Този танц на ръба на суетата е изворът на най-силните думи и образи, които, ако бъ­дат заловени ще разкрият тайните на Пи­рин. ­

КАРТАДЖИИ

КАРТАДЖИИ

ЗАЩО ДА ПО­СЕТИШ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ?

Места като Гоце Дел­чев те правят от­кривател, карат те да запретнеш ръкави и да копаеш под по­върхност­та. Отвъд мирното съществу­вание на местните се крие сърцето на вулкан, кое­то ритмично удря по капака като на барабан. Ако посме­еш да се впуснеш в приклю­чението и грабнеш думите и образите, ще откриеш една чиста и безгранична страст, която ще запечата Пирина в сърцето ти завинаги.

Автор: Екатерина БОЖИКОВА

ПЪРВОИЗТОЧНИК ТУК 

http://artfountain.blogspot.bg/p/about-gotse-delchev.html

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене