Без категория

Националния печат

печат

В.“Сега“

Кабинетът раздава предизборно пари на безработни и пенсионери

След като правителството гласува 8.4 млн., за да могат 270 000 бедни българи да получат 30 лв. еднократна помощ точно преди изборите, сега лансира още идеи, свързани с финансиране на уязвими групи преди евровота, въпреки че в бюджета не са предвидени средства. Пенсионерите ще получат великденска добавка, а 10 хиляди безработни ще помагат на полицията по програми за временна заетост и ще охраняват отдалечени и малки населени места.

Здравният министър предупреди, че парите на болниците ще се орежат с 20%

Бюджетите на болниците ще бъдат орязани с 20% заради недостиг на средства, а това неминуемо ще доведе до въвеждане на лимити за обема и дейностите на лечебните заведения. Това стана ясно по време на блицконтрола със здравния министър Таня Андреева в парламентарната комисия по здравеопазване.

Дебатът за съдбата на Сметната палата се изроди във фарс

Взривоопасният нов закон за Сметната палата, предложен от БСП и ДПС, който дори стигна до Брюксел, вчера предизвика разгорещен дебат в пленарната зала и накрая се изроди във фарс. Шефът на одитната институция проф. Валери Димитров обвини кабинета в политически натиск срещу институцията.

В.“Монитор“

Пеперуди в парламента

Огромни пеперуди полетяха вчера в кулоарите на парламента. Мъж с маска на комикс героя Спайдърмен се появи в сградата и пусна насекомите на свобода. Те бяха внесени в красиви кутии за подаръци.

Мистериозният човек дълго време се разхождаше из кулоарите и привличаше вниманието с медальон на Тангра. Изведнъж сложи маската и отвори кутиите, след което напусна сградата, тичайки през служебния вход на народните представители.

Централна гара хлопва кепенци за ремонт

 Централната жп гара в София ще бъде затворена заради ремонт. Ще има период, в който сградата изобщо няма да работи, а през останалото време тя функционира с намален капацитет, съобщиха от БДЖ. Общата стойност на модернизацията е близо 56 млн. лв., които се осигуряват от ОП „Транспорт”.От Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), която е възложител на проекта, уточниха, че до пълно затваряне няма да се стигне, защото ремонтът ще се прави на етапи.

200 общини с двойни приходи от налози

 „За над 200 общини приходите от данъци ще скочат двойно от 2015 г.”, съобщи председателят на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Тодор Попов по време на 26-ото общо събрание на организацията. По думите му в местните хазни ще влязат общо допълнително към 500-600 млн. лева. Това ще стане като държавата преотстъпи на кметовете между 2 и 3% от събраните суми от данъка върху доходите на гражданите.

В. „Стандарт“

US разрушител на котва у нас

Американски боен кораб ще пусне котва у нас. Ракетният разрушител „Тръкстън“ (USS Truxtun) напусна залива Соуда на остров Крит и пое към Черно море. Той ще участва в съвместни учения и маневри с военноморските сили на Румъния и България, съобщиха от щаба на щатските ВМС.

„Присъствието на кораба по никакъв начин не е свързано с неотдавнашното нахлуване на Русия в Украйна“, заяви пред изданието „Старс енд Страйпс“ лейтенант Шон Еклунд, говорител на американските военноморски сили Европа-Африка, базирани в Неапол.

Кукери задигнаха 90 бона

Изпечени бандити успяха да задигнат над 90 000 лева от общината в Ямбол под прикритието на фестивала „Кукерландия“. Апашите се възползвали от шума и суматохата на площада пред кметството по време на откриването на карнавала с кукерите около 18 часа в сряда. Докато зяпачите се наслаждавали на маскираните танцьори, крадците също надянали маски и се спуснали набързо към стълбището на сградата, където се помещава и офис на Общинска банка.

Наш доктор от Берлин рисува параклис в Пирин 

Наши и чужди туристи се катерят високо в Пирин планина заради уникален параклис. Преди 3 години жители на село Делчево построиха светата обител на връх Костадин. Постройката се вижда от цялата долина и от град Гоце Делчев. Малкият храм вече е осветен, но не е напълно изографисан. Художникът е роденият в селището Костадин Делчев. Той е ветеринарен лекар и от години има частна клиника в Берлин. „Ще се върне това лято, за да довърши работата си. Прави го на доброволни начала, безвъзмездно.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене