ПАОК дава на Бербатов 1 000 000 лв.

Българската звезда на ПАОК Димитър Бербатов ще получи бонус в размер на 500 хиляди евро (1 милион лева), ако тимът му се класира на някое от местата, даващи право за участие в Шампионската лига. Това условие е залегнало в договора на нападателя, разкриха пред „България Днес“ източници от Гърция. За участие в Лига Европа допълнителният бонус е по-малък – 200 хиляди евро.
В момента клубът от Солун заема четвърта позиция във временното класиране зад сигурния вече шампион „Олимпиакос“, АЕК (Атина) и „Панатинайкос“. Според регламента в южната ни съседка първенецът се класира директно в групите на Шампионската лига.
Съставите от второ до пето място играят баражи помежду си. Победителят получава право да участва в решителния плейоф за влизане в групите на Шампионска лига. Именно това е и голямата цел пред Димитър Бербатов и ПАОК. Две са квотите за Лига Европа от шампионата. В този турнир ще участва и носителят на националната купа в Гърция. Ако това е клуб сред първите четири в подреждането, то квотата отива не за финалиста, а за петия в шампионата. ПАОК се класира на полуфинал за купата срещу новия шампион „Олимпиакос“.
Междувременно продължава неяснотата около бъдещето на Димитър Бербатов, чийто договор с гърците изтича през лятото. Митко вече проведе една среща с президента на клуба Иван Савидис преди дни. Гръцките медии съобщават, че отношенията между двамата остават все така добри, както и през миналата година, когато таранът бе привлечен на стадион „Тумба“. В контракта на Бербо има клауза за удължаване на срока с още една година.
През май предстоят нови разговори между футболиста и собственика на клуба. По всяка вероятност бъдещето на българина зависи от представянето му в следващия месец и крайното класиране, което тимът му заеме. Счита се за сигурно, че ако ПАОК се класира за квалификацията в Шампионска лига, Бербатов остава. Митко вече е извън терена от близо два месеца, след като лекува травма. Той се контузи по време на дербито срещу „Ираклис“ (0:1) в средата на февруари и оттогава не е играл футбол. Нападателят получи разкъсване на мускулни влакна в бедрото, а сега набляга на тренировки във фитнеса. Според последните изследвания съвсем скоро той ще може да се завърне в игра за решителната финална част от сезона за ПАОК.
Твърдата годишна заплата на Бербатов в Солун е в размер на половин милион евро. Това обаче е абсолютният минимум, който той заработва, тъй като в договора му фигурират множество бонуси. Още при подписването на контракта миналата година той взе първоначална премия в размер на 700 хиляди евро. За шампионска титла в Гърция Митко щеше да прибере още 200 хиляди евро. Все още има шанс Бербо да вдигне Купата на Гърция, което ще му гарантира допълнителни 50 хиляди евро.
Бонуси за Бербо са предвидени и за броя мачове, които изиграе с „черно-белия“ екип този сезон. 50 хил. влизат в банковата му сметка след изиграването на 10 мача, а след 15-ата си среща Бербо прибира нови 50 хил. Същите суми са предвидени съответно за повече от 20 и за над 25 изиграни двубоя.
Заради различните травми и неразбирателството с предишния си треньор Игор Тудор българският нападател записа много малко минути до момента. Той има 14 мача в гръцката Суперлига, в които е отбелязал 4 попадения, 5 двубоя в Лига Европа без гол и 3 участия в Купата на Гърция, където се е разписал веднъж. Това прави 22 срещи общо. Нужни са му само още три появявания на терена, за да заработи максималния бонус за участия от 200 хиляди евро. Трябва да се уточни, че в Гърция данъците към тези приходи са в размер на 43 процента. Те обаче се поемат изцяло от клуба.
Към момента желанието на 35-годишния футболист е да продължи кариерата си в ПАОК. Неговият мениджър Емил Данчев все пак е упълномощен да изслушва всякакви оферти към Бербо до лятото. Примамливи предложения със сигурност няма да липсват най-вече от арабските страни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене