Инициативен комитет вдигна Елешница на бунт: Даването на 20 хил. дка гори на община Белица е корупционна схема, замесени са лобистки интереси

инициативен комитет Елешница

Николай Бандаков, Борис Тасков, Иван Стамберов и Борислав Шарков /отляво надясно/

Жителите на с. Елешница, община Разлог, сформираха инициативен комитет от 12 души, които да действат за решаване на проблема с 30-те хил. дка гори, които с решение на Районен съд – Разлог са предоставени на община Белица и предстои въвеждането й във владение.

Първата стъпка, която инициативният комитет е предприел, е да организира общоселско събрание, на което ще бъдат поканени представители на общините Белица и Разлог и представители  на поземлените служби и държавните лесничейства. Събранието е определено за понеделник, 10 март, в салона на читалището в селото. Хората настояват за повече яснота по въпроса и искат отговори на какво основание и въз основа на какви документи община Белица е взела гори, които са в землището на Елешница. Те са категорични, че ако институциите останат безучастни и не дадат задоволителни отговори, ще преминат към гражданско неподчинение – най-напред чрез затваряне на пътищата на входовете и изходите на Елешница, а ако и това не даде резултат, ще преминат към затваряне на главни пътни артерии.

Хората от инициативния комитет казаха, че всички жители на селото са готови да се борят за горите на Елешница. Ето и мнението на част от членовете на инициативния комитет:

„Нашите опасения са, че се развихря страшен корупционен скандал. Не може гора, която е била държавна и е ресурс на Елешница, да стане общинска гора на община Белица. Кое им дава право с едно решение на Общински съвет да могат да си правят каквото си поискат. Ние настояваме за среща с институциите и компетентни хора, които да обяснят какво се случва с гората в Елешница. Този процес става след 2000-а година насам. Разбрахме, че има и решение на съда, с което никой не е запознат. Нашите опасения са, че една Белица може да си разполага с горите, които са в Елешница, тези гори, които са около нас, а ние, хората от селото, да седим и да гледаме как се изсича тази дървесина, защото тези земи, за които претендират, са най-хубавите за дърводобив”, каза Николай Бандаков.

„Елешница е обградена отвсякъде с гора. Нашите опасения са, че ще стане като в Белица, цялата гора ще бъде изсечена и всичко ще бъде унищожено. Реално община Белица, прескачайки 15-20 километра, т.е. разстоянието от Белица до Елешница, където е залесено с нископродуктивни гори, идва в гората на Елешница, където гората, която е над 1500 метра, е стара, елитна гора, на над 200 години. Страх ме е, че дървената мафия, която властва в Белица, ще унищожи и малкото девствена гора, която е останала. Ние научихме за проблема преди около месец, може би и по-малко. За това решение на съда, което, мисля, че е от 2004 г., разбираме едва сега. Говорим за около 30 хил. дка гора, която се намира в района на Елешница. Някой през онези години не е направил каквото трябва и сега берем горчивите плодове, но няма да оставим нещата така. Ще противодействаме с всички средства. Най-напред ще затворим входящите и  изходящите пътища за Елешница. Ако няма резултат, ще затворим пътища от националната мрежа. Няма да допуснем да ни отнемат горите, имаме подкрепата на огромна част от хората в Елешница”, категоричен бе Иван Станберов.

Борислав Шарков пък каза: „Преди доста години чрез референдум с. Елешница преминава от общ. Белица към общ. Разлог с всичките си активи. Ние не сме съгласни ресурс, който е в землището на селото, да премине в ръцете на община Белица, за която хората ясно и категорично са дали мнението си, че искат да я напуснат. Всички тези проблеми, които са станали, са лобистки за определена група хора, които вече сториха достатъчно щети в Белица, в техния парк, и сега идват да се разпореждат с горите в Елешница. Този ресурс си е наш, искаме ние да си го управляваме и да си остане към Държавно лесничейство – Елешница. Искаме да сме част от община Разлог с нашите активи, с гората и всичко останало. Ние, хората от Елешница, вече се чувстваме като последна дупка на кавала. Водата, гората – всичко ни се взема без никакво питане и уведомление, при пълно информационно затъмнение. Това е неморално. Искаме да се стопира всякаква процедура за въвеждане на община Белица във владение и всички тези активи да се прехвърлят към община Разлог. Нямаме против гората да е общинска, но да е към община Разлог, а не към Белица. Защото това е огромна куропционна схема”, категоричен бе Шарков.

Борис Тасков заяви: „Лично мен ме притеснява това, че през 1936 г. тези земи, изброени в почти същия ред и месности, са били дадени на Елешница, която по онова време е била към община Добринище, и това е един притеснителен факт, защото действително буди съмнение, че тук има корупционна схема и отново тези обществени богатства ще пълнят някакви бездънни джобове. Ние искаме това богатство да влезе в услуга на населението и да започне да формира някакви средства, които да подобряват здравеопазване, образование, спортната дейност. Това са неща, които не са маловажни и би трябвало да се ползват от населението, което живее постоянно тук”, каза Тасков.

Хората, който се изправят срещу решението на РС – Разлог за прехвърляне на гори от землището на Елешница към фонда на общ. Белица, са подкрепени и от кмета Сашо Мицин.

Както „Струма” писа, отнемането на 20 хил. дка гори изненада не само хората от Елешница, но и общината. От ОА – Разлог вече са изпратили официално запитване на какво основание горите са предоставени на община Белица и чакат отговор. Уведомителни писма за възстановяване и узаконяване на горите на община Белица и въвеждането й във владение обаче вече са изпратени до поземлените комисии на Белица и Разлог и до държавните лесничейства в Белица и Елешница.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене