Кметът на община Струмяни назначи медик, който да преглежда в отдалечените села

Община Струмяни назначи на щат медик, за да осигури медицинско обслужване на хората в отдалечените селища високо в Малешевска планина. Над 15 са населените места, който са лишени от зравно обслужване.

„Затова се принудихме да направим тази стъпка. Ние сме малка община, това е допълнителен разход за нас. Но не може да оставим хората без медицински грижи”, заяви кметът на Струмяни Емил Илиев.

Новоназначеният медик ще обикаля селата в планината, така че поне един ден в седмицата да е на разположение на хората във всяко населено място. Ще има ангажимент да приема заявки за лекарства от болните и да им ги доставя.

„Хората бяха в правото си да настояват за медик, който периодично да идва тук. Все говорят за реформи в здравеопазването, но хората в планинските райони са оставени на произвола на съдбата”, твърди кметът.

В община Струмяни 6-7 села са високо в планината, а пътят до тях е в окаяно състояние. До тях може да се стигне само с високопроходими коли. 7-километровият участък е на международен път, който е част от републиканската пътна мрежа и води към съседна Македония. Съсипаната пътна отсечка е от село Цапарево до местността Студената вода. „Не е ангажимент на общината ремонтът на този път, а на Агенция „Пътна инфраструктура”. Хората в региона са готови да протестират, ако не се обърне внимание на този проблем и не се реши”, предупреди общинският управник на Струмяни. Спорен него са необходими не повече от 3 милиона лева за ремонта на въпросните 7 километра. Той е категоричен, че държавата трябва да реши този проблем, за да има достъп на линейка до селата в Малешевска планина.

ИЛИНДЕНПРЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене