„ТВ ЗАПАД“: С всяко прииждане на р. Места щетите стават по – големи

Ангел Башов, начален учител: „Това прииждане, което стана днес, е осемнадесето поред. От 11 октомври, когато реката придойде за първи път, скъса петата, която бе останала“
Загубите за Ангел Башов, чиито имот беше отнесен, възлизат на 200 000 лева, но проблемът е в това, че водата продължава да тече.

„Лошото е, че проблемът се задълбочава, тъй като реката горе има наклон. Той е насочен към дясната страна на коритото на реката. Наклонът отклонява цялото течение в дясно, както виждате тук има и завой, който се изправя от водата и тя влиза безпрепядствено.“

Ангел Башов е отправил няколкократни искания да се предприемат частични мерки, с които да се отклони част от реката. В момента 80 % от водата минава извън коритото.

„Частично да се спаси положението е, е тук, от дясната страна, да се направи едно ново корито. Два багера според мен за една седмица ще свършат това. Коритото ще е дълго около 250 – 300 метра – част от водата ще тръгне по него и по този начин тук течението ще се облекчи“.

На този етап не срещаме разбиране от „Басейнова дирекция“, казва Башов.

„Обещания има. Последното потвърждение от страна на кмета на общината, което получих е, че въпроса е решен от министерството на земеделието. Но на въпроса „Кога ще се реши?“, отговор няма“.

Нивото на река Места е най – ниско през месец август. Тогава ще бъде изпълнен проект за укрепване на 400 – те метра от дигата, която реката отнесе. Но какво ще стане до тогава, не се знае..

„Работата е там, че нормативната уредба, която са създали от една страна законодателя, от друга министерствата, си противоречи и създава естествени пречки, за да се поддържа коритото на реката. Реката не пита какви са законите. Тя си тече, нанася своите поражения, а ние гледаме параграфите“, жалва се Ангел.

„С всяко следващо прииждане щетите се увеличават, а с това и средствата, които ще са нужни за оправянето им“.

Според началният учител „Басейнова дирекция“ не съобщава за реалното състояние на реката и няма основание за спокойствие.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене