Проведоха кръгла маса на тема „Образователна интеграция – възможности и предизвикателства“ в Кюстендил

Снимки: ОА – Кюстендил

Във връзка с Международния ден на ромите бе организирана кръгла маса на тема „Образователна интеграция – възможности и предизвикателства“.

Мероприятието се състоя в залата на Читалище „Васил Левски“, намиращо се в квартал „Изток“ на областния град.

Програмата започна с музикално изпълнение на ромски деца от ОДЗ „Мечта“, а по-късно бе дадено началото на дискусията.

Тя бе открита от зам.- областният управител Силвия Велкова, която поздрави организаторите на събитието и приветства всички присъстващи и интересуващи се от проблемите на ромските общества.

„От името на Областна администрация – Кюстендил и лично от мое име желая здраве, успешна социална и професионална реализация. Когато говорим за реализация, неминуемо го асоциираме с образование, което е и предмет на днешната среща. Затова аз намирам формулираната тема за образователната интеграция за особено актуална“, каза Силвия Велкова.

Тя допълни, че във всичките години на преход са направени много опити за ромска интеграция, но по една или друга причина тя не се е случила, така както предполага съвремието ни. В изказването си, тя открои и темата за миграционния натиск, който би могъл да затрудни процесите на интеграция.

Събитието бе организирано от Сдружение „Ларго“, с председател Сашо Ковачев. В дискусията участие взеха Евгения Волен от Фондация „Тръст за социална алгернатива“, Венелин Стойчев от Политологичен център София и Радостина Чапразова от Младежка организация „АРЕТЕ“ – България.

За празника бе подготвена и изложба „Ромите в Кюстендилския край – история, бит и култура“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене