Кога може да се преизчисли пенсионният доход

Много читатели продължават да ни задават въпроса кога може да се преизчисли пенсионният доход. Възможностите за преизчисляване и увеличаване размера на пенсията, съгласно разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване (КСО), са следните:

♦ когато лицето подаде заявление за допълнителен осигурителен стаж, придобит след пенсионирането (чл. 21, ал. 1 НПОС). При представяне и на осигурителен доход за стажа, придобит след пенсионирането, пенсията се преизчислява, ако това е по-благоприятно за лицето (чл. 21, ал. 2 НПОС);

♦ когато лицето поиска изчисляване на пенсията си за осигурителен стаж и възраст от осигурителния доход за друг тригодишен период до 1.01.1997 г., ако това е по-благоприятно за него, независимо кога е отпусната пенсията – преди или след 1.01.2000 г., и дали вече е упражнило това си право (чл. 21, ал. 3 НПОС).

Преизчисляване на пенсията за осигурителен стаж, придобит след пенсионирането, се извършва по заявление на пенсионера. Новият размер на пенсията се определя от датата на заявлението.
Лицата, на които са отпуснати пенсии за осигурителен стаж и възраст или пенсии за инвалидност поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест след 1 януари 2000 г., могат да поискат изчисляване на пенсията от осигурителния доход за друг тригодишен период до 1 януари 1997 г., ако това е по-благоприятно за тях. Такава промяна могат да поискат и лицата с отпуснати пенсии за изслужено време и старост до 31 декември 1999 г. Преизчисляването на пенсията се извършва от датата на заявлението.

автор

 Надежда Стамболиева/retro.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене