Откриха огнище на коварния нодуларен дерматит по животните на 40 км. от Гоце Делчев

Страшна зараза пълзи към региона. На 40 километра от Гоце Делчев, в района на Серес, откриха огнище на опасното вирусно заболяване по животните нодуларен дерматит, което се предава много бързо, научи Struma.com. Той е заболяване по едрите преживни животни, характеризиращо се с треска, поражения на лимфната система и вътрешните органи и появата на т. нар. нодули, кожни образования – подобни на шарка.

Днес в агенцията по храните в Благоевград пристигна депеша, в която е обявена опасност и специалистите на агенцията в Благоевград, са вдигнати на крак. Засилен е контролът на ГКПП Илинден. В заповедта са начертани спешни мерки, които директорът на агенцията в Благоевград трябва да вземе. Да се забрани вносът на животни от Гърция през ГКПП -тата в региона.

Да започнат спешни изследвания на животните в Гоце Делчев, Сандански, Петрич, Сатовча и Хаджидимово. Да се забрани организирането на изложби и струпването на животни на едно място. Всяка седмица да се обобщават резултатите от изследванията и се докладват в София.

Още миналата година експерти от агенцията по храните предупредиха, че 2016 това заболяване ще влезе и у нас, пренесено чрез заразени животни. През 2013-2014-та новото до тогава тежко заболяване отбеляза широко разпространение в територии от Близкия Изток, Египет и други страни. До края на март 2014-та в Турция тази инфекция обхвана 50 области с 847 епизоотични огнища. е до България. Прогноза на учените от Центъра за оценка на риска към Агенцията по храните се сбъдна, те съобщиха, че че през 2016-та това ще е болестта, пред която ще бъде изправен животновъдният сектор.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене