Oрганизират земляческа среща на бежанците от гръцкото село Калапот

Голяма Земляческа среща организират в Гоце Делчев общиската администрация и инициативен комитет на бежанците от Калапот – Серско.

Земляческата среща събира всички калапождани в Гоце Делчев на 25-юни 2016 година в ресторант „Орбел“.

Междувременно в едно с официалната покана за участие в Земляческата среща, инициативният комитет се е заел да издири всички пръснати в цялата страна и чужбина неврокопски родове и наследници на бежанци от Калапот.

Според програмата деня на така наречената калаподска среща в Гоце Делчев, на 25-ти юни, ще започне в 11 часа с панихида и водосвет в църквата „Света Богородица“.

В 12:30 часа в градския парк е организирано тържественото засаждане на символа на бежанците от Калапот, а именно Калапотски чинар, който и до днес синволизира селото им отвъд границата.

От Иницитивният комитет в Гоце Делчев са направили специален сайт под името /Калапот/, където са оставили както информация за предстоящото събитие, така и телефони за връзка и записвания за участие в голямата среща на калапожданите в Гоце Делчев.

Според историята през 1913 година, по време на Междусъюзническата война Калапот е разорено и опожарено от гърците, а голяма част от местните българи се спасяват в България, като след войната селото им остава в Гърция.

През 1916-1918 година село Калапот е било под българско управление.

Данните от март 1918 година сочат, че в него са живели над 380 българи в 83 къщи.

В селото е имало българско училище и български църкви. До днес там е запазена българската църква „Свети Димитър“, където са се венчавали и кръщавали децата си българските семейства.

До днес обаче в центъра на селото е запазен символът му, а именно големият чинар, който дълбоко пази историите и тегобите на прокудените българи.

През 1913 и 1918 година почти цялото население на Калапот завинаги се изселва в България, като там остават само 2-3 семейства.

На мястото на българите са заселени гръцки бежанци, а през 1928 година селото е вече смесено българо-бежанско със 164 жители.

В момента то е повече вилна зона и местните жители го посещават по празници и почивни дни.

Най-много наследници на бежанци от Калапот днес има в Гоце Делчев, където са си основали цял квартал, наречен Калапотска махала.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене