Без категория

10 % от населението у нас страда от диабет

Броят на болните расте и превенцията е повече от наложителна. Изводът се наложи по време на организираната от Община Перник кръгла маса, посветена на диабета и неговите социални аспекти. Участие във форума взеха представители на държавни институции и депутати, както и представители на местната власт, здравни заведения и неправителствени организации.

 Според данни на Районната здравна инспекция регистрираните болни за миналата година в Перник са 4 243, от тях 588 са нови случаи. Децата, болни от диабет, са 52, а зависимите от инсулин са 1963-ма. В по-голям мащаб – за страната, цифрите показват, че болните от диабет са 570 хиляди, което е 9-10% от населението над 20-годишна възраст.

По-лошото е, че над 150 хиляди човека не са диагностицирани. Специалистите отчетоха и друга тревожна тенденция – расте броят на заболелите деца. Освен това усложненията вече се наблюдават и в преддиабетна форма, затова болестта трябва да бъде профилактирана още от най-ранна възраст. По време на кръглата маса специалистите обмениха опит за овладяване на отрицателните тенденции. Бяха направени специални презентации за клиничната картина, за рисковите фактори и усложненията. /Радио Благоевград

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене