Как Калъмбов съсипа „Ален мак“?!

ВРЕМЕ Е ДА МУ СЕ ВЗЕМЕ И ДА ПОПАДНЕ В РЪЦЕТЕ НА РАБОТЕЩ И КАДЪРЕН ЧОВЕК!!!Тони СТОЯНОВ

След десетилетия разруха в началото на миналата година съдебен изпълнител сложи ръка на част от някогашната емблема на Благоевград – хотел „Ален мак“. Публичната продан бе в ръцете на Виолина Тозева, която обяви на интересуващите се, че могат да си купят партерния етаж на конферентната зала на хотела и бившия кореком. Те са в самостоятелната двуетажна сграда вдясно от входа на хотелски комплекс „Ален мак“. Върху имота има възбрана от 2012 г. и договорна ипотека, подписана от собственика – фирма „Мак турс“ на Методи Калъмбов, в полза на „Инвестбанк”. Ипотеката е направена на 5 март 2014 г.
Това е първият от многото имоти, които бившият военен комендант Методи Калъмбов приватизира през юни 1999 г., а след това губи чрез публична продан заради задлъжнялост към банка.сад
Самият строителен предприемач обаче опроверга твърденията. Методи Калъмбов подчерта, че нито губи, нито възнамерява да загуби перлата сред хотелските комплекси в Благоевград „Ален мак”.
„Нямам си идея защо се разнасят такива неверни неща, това е абсолютна измислица. Много пъти името ми е спрягано за какви ли не неща и по какви ли не поводи, винаги съм си премълчавал. Този път обаче възнамерявам да стигна докрай и да предприема крайни действия за това, че за пореден път съм представен пред обществеността в Благоевград като пълен неудачник. Аз съм бизнесмен и строителен предприемач от години, като такъв е съвсем нормално в тежките времена на криза да имам финансови проблеми, заради ненавреме обслужвани кредити. Това обаче по никакъв начин не означава, че съм загубил някой от комплексите си”, категоричен бе Методи Калъмбов.
ФИНАНСОВОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА СЕМ. КАЛЪМБОВИ
е сред най-пикантните теми, които занимават благоевградчани вече четвърт век. Около произхода на 1 812 000 долара, с които Калъмбов купи преди 25 г. държавния дял от 58% на фирма „Мак турс“ (наследник на туристическата перла от времето на соца „Балкантурист”), се размириса месеци след сделката. През 2000 г. Върховен административен съд я отмени за грубо нарушение – купувачът ЕТ „Кейт континентал – Катя Калъмбова” (фирма на съпругата на М. Калъмбов) не подал декларация за произхода на парите, които налял за приватизацията. Така „Мак турс“ стана първата приватизационна сделка в България, отменена от съдебна инстанция с подобен мотив. На втора инстанция обаче декларацията се появи (заем от ДСК, разрешен лично от тогавашния директор на банката Спас Димитров), а Агенцията по приватизация реши, че не е удобно да връща на Калъмбов сумата от $1.8, ако развали сделката. Веднага след това екскомендантът купи още 13% от „Мак турс” за 190 000 лв. и стана мажоритарен собственик на дружеството, в което освен хотел „Ален мак“ са още хотелите „Бор“, „Рила“ и „Рилци“, както и „Алба Регия“, която М. Калъмбов продаде преди години.дфгд
През изминалия четвърт век на няколко пъти Агенцията за държавни вземания, Енергото, „ВиК” и кой ли не правиха запори на акциите и сметките на „Мак турс” за неплатени задължения, а Калъмбов стана абонат на наказателните съдии в Благоевградския районен съд като подсъдим за кражба, грабеж, самоуправство, укрити данъци, неплатени наеми на Военния стол, за дребни суми към различни строители, за фалшив документ, с който ипотекирал „Бор”, за системно неизплащани заплати на персонала и др. Успоредно с това хотелската му дейност затъваше все повече. Топ Преса пита не е ли време Калъмбов да спре с маймунджилъците и да остави „Ален мак“? Не е ли време този западнал благоевградски емблематичен обект да се възстанови в ръцете на можещ и на кадърен човек?!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене