Да спасиш живота на детето си с цената на всичко

Нашата битка няма да спре, но без помощта на другите и държавата няма как да успеем, признават родителите на детето

Има шанс 6-месечната Ива да порасне и да радва родителите си. Благодарение на уникална операция, извършена от български специалисти, на куража, силата и волята на нейните майка и баща, на съпричастността на хиляди хора. Каузата за спасяването на болното момиченце вече над месец обедини не само жителите в родния й град Банско, но и в Гоце Делчев, Благоевград, София. През февруари на бебето бе извършена трансплантация на черен дроб. Операцията извърши професор Любомир Спасова донор стана майката Димитрина Даскалова. Хирургичната интервенция спаси живота на малката Ива и й даде шанс за втори живот. Момиченцето е с генетично заболяване – не произвежда жизнено важен ензим. Страда от изключително рядка болест, т. нар.  болест на Уолман. За да продължи да бъде всичко наред с него, се налага ензимна терапия, която е изключително скъпа и непосилна за младото семейство. Само по този начин няма да се стигне до нова операция и ново присаждане на черен дроб.

„В болница „Лозенец” сме със съпругата и дъщеричката. Жена ми, която е ски инструктор, е големият герой, тя стана донор на първата ни рожба. Поклон към всички, които се трогнаха от съдбата на детето ни – всички лекари и персонал в здравното заведение, на съгражданите ни в Банско, на тези в другите градове. Без тяхната подкрепа нямаше да успеем. А те ни дават още повече сили да продължим да се борим за живота на Ивка”, твърди таткото Иво Баряков, който е фармацевт. Той уточни, че с помощта на Изпълнителната агенция по лекарствата се очаква всеки момент да пристигне необходимото лекарство, което се произвежда от американска фирма. Късмет за семейството е, че то е регистрирано на 8 декември 2015 г. и вече може да се използва. И да спасява човешки живот. Бащата не крие, че лечението струва стотици хиляди евро. В момента имат събрани средства благодарение на спонсори и на състраданието на хиляди хора за 2-3 месеца, за още толкова пари ще осигури Фонда за лечение на деца.

„Кампанията за спасяването на живота на детето ни надмина всичките ни очаквания. В Гоце Делчев с благотворителен търг Неврокопска митрополия събра над 10 000 лв., концерт в Добринище осигури над 2000 лв., община Банско ни отпусна 5000 лв., цяла Банско заживя с нашата кауза, футболни турнири в София също събраха доста пари, Българско национално радио ни даде 500 лв. Много бизнесмени заделиха крупни суми. Дори децата от Началното училище „Свети Паисий Хилендарски” в нашия град продаваха мартеници, за да съберат пари за лечението на дъщеря ни. Гордеем се, че сме българи”, твърдят родителите на Ива. Те избрали операцията да се извърши в България, а не в чужбина, защото вярват на българските лекари. Навсякъде срещат пълно разбиране от държавните институции, които могат да им помогнат. Нямат никакви оплаквания. „За нас държавата я има. Денонощно се грижат за детето ни лекарите, а от различни институции ни оказват пълно съдействие. Пожелаваме на всички в нашето положение да получават същата подкрепа от съграждани, от българи, от лекари, от институции, от държава. Само така страната ни ще върви напред. Вярваме, че и занапред държавата няма да спре да ни помага, тъй като лечението наистина е много скъпо и непосилно за нас”, споделя Иво Баряков.

Най-важното за него и съпругата му е, че рожбата им е добре след операцията. Била едва 4 килограма, но професор Спасов се наел да я оперира. Сега момиченцето се храни нормално, чувства се добре. Макар че все още е под 4 килограма, но това е нормално, уверяват медиците. Родителите на Ива са наясно, че борбата им за живота на детето ще продължи с години. Но не се плашат от тази битка. Защото няма майка и баща, които да не направят същото, което те правят. „Ние дишаме за нея вече. Няма как и няма кой да ни спре да водим битка дъщеричката ни да живее и да се оправи”, категоричен е бащата. Професор генетик от германския град Майнц разбрал за заболяването на Ива от български емигранти там. Веднага се свързал с близките на детето и предложил чистосърдечно услугите си. Готов е да съдейства за преглед на момиченцето в германска клиника. „За детето си сме готови на всичко.  Лекарите тук ни гарантираха, че черният й дроб ще се възстанови до 6 месеца. Само да пристигне чаканото лекарство, за да се успокоим, че започва ензимната терапия”, казва Иво Баряков. Точната диагноза на Ива е поставена няколко дни преди самата операция. Януари месец лекарите вече имат предположения за заболяването, но все още се опитват да го диагностицират. „Ние за секунда не сме губили нито вяра, нито надежда, нито сме си позволили дори да си помислим, че операцията няма да бъде успешна”, казват родителите на момиченцето.

Bebe-2

Още от раждането си малката Ива и нейното семейство се борят за всяка глътка въздух на детето. Майката Димитрина е убедена, че Ива живее втори живот само защото е оперирана от български лекари. Нито за миг не се поколебала да даде част от черния дроб на детето си.Битката за живота на Ива обаче едва сега започва.

„Професор Любо Спасов е уникален човек. От Англия беше дошъл специалист да гледа малката Ива и заключението му бе, че е чудо в медицината. Ще приложим ензимното лечение в България, което за нас е облекчение. Вече сме подготвили документите, с които искаме помощ от институциите в страната ни”, казва бащата на Ива. Но със съпругата му знаят, че тяхната битка  е най-важна. И тя няма да спре никога. Защото е за живота на първата им рожба.

Дарителската сметка е:

ИВА ИВАНОВА
IBAN BG34FINV91501316696332

Първа инвестиционна банка

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене