Събориха старата милиция в Благоевград

Една от последните знакови сгради в Благоевград, която догодина щеше да навърши един век от построяването си, днес беше съборена без скандали. Два багера за по малко от три часа прецизно срутиха 2 от 4-етажната масивна сграда с богата история, която за по-възрастните благоевградчани беше известна като старата милиция. По-младите и тези от средното поколение я разпознаваха като училището за чужди езици “Фарос”, радио “FM+” и ресторант „Докторската градина“.

Собственици на имота са братовчедите Елмира Въчкова и Асен Ушев, като наследници на прадядо си Пешо Логодашки, който построява сградата за тютюнев склад през 1917 година. След национализацията през 1946 година в масивното здание се настанява милицията в Горна Джумая, днешен Благоевград. Мазетата на бившия тютюнев склад са превърнати в килии, през които са минали стотици арестанти на път за Белене или други лагери.

Наблюдавайки днес процеса на събаряне, съседи вече на достолепна възраст си спомниха, как като деца са се промушвали в мазетата на старата милиция и са изваждали оттам стоманени каски от войната, щикове от пушки, както и офицерски колани. По стените на бившите килии са разчитали имена на арестанти, написани с въглен.

В началото на 60-те години на миналия век в харизматичната сграда се настанява управление „Земеделие“, а след реституцията през 1991 година наследниците отдаваха доскоро под наем помещенията на радио „FM+“, училището за чужди езици „Фарос“, както и на редица частни фирми. В двора беше построен познатия доскоро ресторант „Докторската градина“.

Според одобрен по всички правила архитектурен проект на терена ще бъде построена съвременна 4-етажна жилищна сграда с няколко офиса, а на партера ще има магазини и заведение. Сградата не е в списъка на паметниците на културата и затова около нейното събаряне няма драма. Собствениците са преотстъпили правото на строеж на благоевградския строителен предприемач Емануил Манолов, който е поел ангажимента да им построи апартаменти като обезщетение. /Монитор

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене