Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily”

Промените в Закона за управление на отпадъците са на финалната права

Министерството на околната среда и водите е на финалната права по подготовката на промените в Закона за управление на отпадъците (ЗУО), за които настояваха организациите в металургичната индустрия. Това съобщи зам.-министърът на екологията Чавдар Георгиев, като в края на седмицата предстои и среща с организациите в сектора, а до месец може да се очаква и законът да бъде внесен в Министерския съвет.

Общините: Евросубсидиите трябва да стигнат и до малките населени места

По-късното приемане на европейските регламенти доведе до забавяне в подготовката на споразумението за партньорство и програмите с европейско финансиране. Това може да е фатално, ако всички не се мобилизираме и не се опитаме да наваксаме изоставането във времето.

Още тази година, и то във възможно най-кратки срокове, трябва да се обявят покани за набиране на проекти по новите програми. С това ще покажем, че сме си взели поуката от периода 2007 – 2013 г., научили сме урока си и няма да се налага да спасяваме европейските пари в последния възможен срок и да реагираме като при пожар.

“Сега”

Здравното министерство ще ограничи достъпа на болните до лечение

Въпреки уверенията на министъра на здравеопазването Таня Андреева, че здравето на хората не може да се ограничава, министерството предлага сериозни лимити, които ще ограничат и бездруго трудния достъп на осигурените до медицински услуги. Според проект за изменение в Закона за здравното осигуряване министърът и здравната каса (НЗОК) ще получат свръхправомощия за контрол и регулация в сектора и реално ще го вземат на „ръчно“ управление. Резултатът ще е: лишаване на онкоболните от лекарства, сериозно ограничаване на конкуренцията при болниците и затруднен достъп на хората до качествена медицинска помощ.

Икономиката не постигна дори 1% ръст за 2013 година

Брутният вътрешен продукт на България се е увеличил с 0.9% през 2013 г. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт. Миналата година икономиката ни е произвела стоки и услуги за 78.115 млрд. лв. по текущи цени, като на човек от населението се падат по 10 743 лв.

Проверката за оградата с Турция продължава до намиране на виновен

Служителите на Министерството на отбраната (МО) се очертават като възможните виновни за надписването на сметката за оградата на границата с Турция. Това стана ясно от поредицата изказвания на премиера Пламен Орешарски и вътрешния министър Цветлин Йовчев по темата. В петък трябваше да е приключила проверката на Инспектората на Министерския съвет и на Държавната финансова инспекция на сметките за загражденията. Вчера стана ясно обаче, че тя е била удължена.

“Стандарт”

Болниците ще връщат пациенти

Болници може да връщат пациенти, за да не са на червено. Причината е, че клиниките, които имат договор със здравната каса, ще получават по-малко пари за всеки болен над прогнозните им бюджети. Това предвиждат промени в законите за здравното осигуряване и за лечебните заведения, предложени от ресорното министерство. Целта е да се спрат измамите с пациенти фантоми. Съществува обаче риск хората да бъдат принудени да избират – да си доплащат, да чакат дълго ред или да отидат в друго лечебно заведение. Касата вече няма да работи с всички болници в даден регион, ако те са повече от нужния брой.

Обама със сделка към Путин за Крим

Президентът на САЩ Барак Обама е предложил вариант за разрешаване на кризата в Крим, включващ изтегляне на руски войски от региона и изпращане на международни наблюдатели, които да следят за спазване на правата на руското население на полуострова. Това е станало в телефонен разговор с германската канцлерка Ангела Меркел във вторник вечер.

“Труд”

МВР пуска 4000 безработни срещу крадците

Безработни от малки и отдалечени общини ще бъдат наемани за охрана от кметствата по програми за временна заетост. Идеята е част от мерките за борба с битовата престъпност, които вчера вицепремиерът Цветлин Йовчев съобщи пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

БСП склонна да отстъпи и криптата на “Св. Ал. Невски”

Българската православна църква може да получи и криптата заедно с храм-паметника “Св. Александър Невски”, научи “Труд”. Промяна в Закона за вероизповеданията предвижда Църквата да получи “частта за свещенослужение” заедно с неясно какви “анекси”, но не и криптата, която остава публична държавна собственост. Светият синод обаче държи на храма в неговата цялост.

“24 часа”

Парламентът си купува 30 нови коли за 1,2 млн. лв.

30 нови леки коли на стойност 1,2 млн. лв. ще купи парламентът през тази година. Това става ясно от предварителното обявление, пуснато в сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Освен на нови лимузини депутатите ще се возят и на 3 нови бусчета, за които са заделени 300 хил. лв.

Според доклад на Световната банка: Четири сектора вадят България от кризата

Има четири сектора на икономиката, които могат да извадят България от кризата, се казва в доклад на Световната банка. Според експертите това са хранително-вкусова промишленост, машиностроене и електроника, фармация и високи технологии. За последните например е посочено, че печалбите растат с 83% годишно. При храните пък сме били традиционно силни в износа на вино, сирене и хлебни изделия.

“Монитор”

Почивка у нас сменя отдиха в Крим

България е в топ 5 на алтернативните варианти за летен отдих, с които си струва да се замени отпуската в размирния Крим. На фона на проблемите на полуострова руските туроператори вече започнаха да предлагат възможности за промяна на планираните почивки. Въпреки наличието на входни визи, страната ни е отличен аналог на почивката в Крим.

ДАНС закова 4-ма с дрога за милион

Хасковлия и трима граждани от Пещера бяха спипани край Харманли с два куфара синтетична дрога, пълни с 40,5 кг амфетамин на стойност над един милион лева. Куфарите били пратка от Холандия, като на мулетата било обяснено, че ще пренасят лекарства. Бизнесът на тримата от Пещера – Христо Ангелов, на 26 години, и 29-годишните Илия Веселинов и Емил Колев, бил да превозват срещу заплащане хора за Западна Европа и връщали пратки на гурбетчиите за България.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене