Викторина „Забавна наука“ събра любители на природните науки в гимназия „П. К. Яворов“

„Науката е лесна, щом е интересна” – под това мото премина викторината „Забавна наука” на Методическо обединение „Природни науки” към Гимназия „П. К. Яворов”. Тя се проведе в училището с участието на ученици от природоматематическите паралелки. Водещи бяха Яника Арабаджиева и Иван Назъров, а оценяването на участниците бе поверено на преподавателите по биология Илиана Стефанова, по физика Георги Малчев и по химия София Иванова.

В първата игра трима доброволци от публиката, при зададени разбъркани думи, трябваше да съставят по едно изречение, отнасящо се за всеки от трите природни науки. За една минута първи успя да се справи Иван Стойков. Освен него, изречения съставиха Радослав Григоров и Васил Тренчев. Правопропорционалната зависимост между външния фотоефект и любовта показаха в театрален диалог Гергана Илиева и Любка Димитрова.

В разговор за гаджета по между си, те установиха, че червената граница от фотоефекта в любовта е трудно постижима, понеже „на малка фотоклетка – фотоефектът и е виновен!”. На какво се смеят физиците отговориха Владимир Тасков и Илияна Груева. Те споделиха интересни случки от ежедневието на знаменити учени и разказаха вицове, които убедиха публиката, че и занимаващите се с физика могат да се шегуват. Водещият Иван Назъров показа как цъфтят хартиени лилии при намокряне, илюстрирайки капилярните явления.

После демонстрира съживяване на хартиена змия, след привличане от натрита с вълнен плат пръчка. Така представи по забавен начин явлението наелектризиране на телата. Последваха серия експерименти по биология, които осъществиха Радослав Григоров и Иван Стойков. Те използваха подръчни материали – яйце, портокалова кора, зелено растение, молив, свещ и др. С ефектен опит успяха дори да свалят пръстов отпечатък на доброволец от публиката.

Следващата игра провокира художествените дарби на трима участници. Те трябваше да нарисуват на дъската бактерия, магнит и атом, отнасящи се за всяка от природните науки. Със заданието се справиха Радослав Григоров, Алекси Митов и Боряна Барбарова. Водещите на викторината запознаха публиката с историята на лечебните растения от древността до наши дни. Темата допълни Георги Пардонов, който разказа за алкалоидите в билките.

Десетте най-често използвани билки в България представиха Александра Илиева, Анна-Мария Манева, Ивайла Василева, Боряна Барбарова, Васил Тренчев и Йордан Вакадинов. След презентацията, доброволци от публиката, със затворени очи, трябваше да разпознаят билките само по аромата им. На финала трима от гостите получиха по един пакет билкови лукчета за здраве и свеж дъх.

В края на събитието г-н Георги Малчев, председател на Методическо обединение „Природни науки”, връчи грамоти на всички участници. Той им припомни девиза „Науката е лесна, щом е интересна” и изрази надежда, че ще се включват и занапред в мероприятията на обединението.

Валентин Герчев

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене