Гордост: 13-годишната Камелия Стоименова с постижения и отличия по плуване във Великобритания и България

Камелия Стоименова е едно талантливо българско момиче, с разложки корен, което получава признание и печели медали от състезания по плуване във Великобритания, България и други европейски страни. За периода от година и половина Камелия е спечелила 42 златни, сребърни и бронзови медали. Успехите я съпътстват още от 11-годишна възраст, когато печели първите си 3 медала. Тя е родена през 2003 г. в Лондон и живее там със семейството си. Състезава се за отбора  Newham-NUEL London, а в България за отбора „Шампион, с треньор Ана Георгиева.

12921095_1199113416773190_1654820191_n

В моментните ранглисти в Лондон е 1-ва на 50 м. бруст, а във временната ранглиста на Великобритания е на 7-мо място.

12922112_1201735739844291_477928115_o

В началото на годината момичето печели злато в дисциплината при 13-годишните на 50 м. бруст на шампионата в Есекс. В нейната дисциплина  участват 150 деца, а отборите са 40.  Шампионатът в Есекс се провежда в период от 4 седмици, като на начален етап тя печели и сребро в същата дисциплина.

12884371_1199114323439766_1525797571_n

През месец февруари, тази година, младата спортна надежда участва в Националния шампионат по плуване на България, което се проведе във Варна. Отново се представя успешно и има честта да се снима с единствената ни засега  олимпийска шампионка по плуване Таня Богомилова.

Освен в тези шампионати, плувкинята се състезава в още много национални и международни първенства и дава повод за  гордост, не само в лондонския си отбор, но и в България.

Майка й Гергана Стоименова е от Разлог, занимавала се е в ученическите си години с лека атлетика, на любителско ниво. Баща й Иван Стоименов от Пазарджик, е бил професионален петобоец, печелил републикански първенства за юноши в България. От 2001 г. до днес живеят в Лондон.

Първите стъпки в плуването Камелия прави малко късно-на 8 години, когато родителите й я записват на уроци по плуване, защото харесват този спорт, но целта им не е била тя да се занимава професионално с него. За тяхна радост, момичето с всеки изминал ден ставало все по-добро в плуването и интересът към него нараствал. Така главният  треньор на Newham-NUEL London, след няколкоседмични наблюдения,  й предлага да я вземе в отбора.

 

Сестра й Маргарита, която е на 7 години, върви уверено по стъпките на сестра си. През тази година треньорите на Newham-NUEL London са пожелали и нея в отбора си.

Двете момичета ходят на английско училище през делничните дни и на българско училище през почивните.

Камелия споделя, че без любов и всеотдайност човек не би могъл да постигне нищо, в каквато и сфера да иска да се развива. Чувства се уверена в този спорт и постига с лекота целите си. Паралелно с плуването момичето ходи в свободното си време на лека атлетика, посещава уроци по флейта и пеене.

Мечтае да се съсзетава в големи първенства като Олимпиада и Световно първенство. Красивата и талантлива българка се чувства щастлива в басейна и си пожелава да се развива още, да бъде здрава и да няма травми, за да може да осъществи мечтите си.

Семейството на Камелия не пропуска през летните отпуски и ваканции, както и през Коледните празници, да си идва в България, за да се видят с роднини и приятели, и да се полюбуват на любимия си Разлог. Българските традиции и обичаи са особено почитани в семейството, а Камелия и Маргарита с нетърпение чакат Новогодишния кукерски карнавал в Разлог, когато с удоволствие се обличат като кукери.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене