СПОМЕНИТЕ НА ГЕНЕРАЛ Д-Р ВЛАДИМИР РУМЕНОВ ЗА ВРЕДИТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ НА РУСКИЯ КОНСУЛ МАШКОВ В МАКЕДОНИЯ

Досега сме печатали и други материали на ген. Владимир Руменов (1 май 1870 г., Крушево – 20 януари 1939 г., София) за неговата революционна дейност в Македония. Така също вече сте имали възможност и да се запознаете и с кратките биографични бележки, отразяващи неговата дейност като един от ръководителите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и ръководител на Македонската парламентарна група в Народното събрание.

 

Той е и автор на моралния кодекс на македонския революционер. Въпреки богатият си и изпълнен с народополезна дейност живот той така и не успява да довърши спомените си и да ги издаде, макар че части от тях са публикувани в сп. „Македония“ и в сп. „Македонски преглед“, а информация за него като парламентарист, включително и негови изказвания, може да откриете на страниците на тогавашния вестник „Македония“.
Сега ви предлагам да прочетете един малко известен негов спомен, публикуван в сп. „Македония“ през 1922 г. Споменът му е написан въз основа на негови бележки и се отнася за времето през 1898 и 1899 г. когато Вл. Руменов е лекар в Скопие и един от ръководителите на Скопския окръжен революционен комитет. В него той разказва за активизирането на сръбската пропаганда в Скопие и Скопско, както и за българското просветно дело там по това време и за толерирането от турската власт и руските консули на сръбската пропаганда и на появилите се сърбомани.
От голямо значение са неговите спомени за руския консул в Скопие Машков. Досега бяха известни спомените за него на българския търговски агент в Скопие Данаил Юруков. От историята е известно, че дори един от най-изявените български политици и държавници русофилът д-р Стоян Данев след развихрилия се Фирлимиянов въпрос настоява пред руското правителство той да бъде отзован. Спомените на д-р Руменов са ценно допълнение към образа на този пореден руски дипломат антибългарин и сърбоманин.
Цочо В. Билярски

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене