Строежът на АМ „Струма“ – екокатастрофа с европари

Кресненското дефиле е едно от най-богатите на видове в Европа. Ако строителсвото започне, дивата природа ще бъде белязана с 11 моста, 11 надлеза, 7 двупосочни тунела

Катастрофални последици за дивата природа и местните жители може да причини строежа на магистрала „Струма“ с евросредства в Кресненското дефиле, предупреждава в материал за EurActiv директорът на екологичната организация „Приятели на природата“ Магда Сточкевич.

Активистката подчертава, че е обезпокоена, за „прекрасното Кресненско дефиле“, което е едно от най-богатите на видове природни убежища в Европа.

Зашеметяващото дефиле е защитено и дом на някои от най-застрашените животински растителни видове в Европейския съюз, пише тя.

Правителството е на път да започне строителството на останалия участък от трансевропейската магистрала „Струма“, която свързва Германия и Унгария с Гърция, през тази уникална 17-километрова долина в Югозападна България.

Магистралата се смята за жизненоважен туристически и търговски път и се финансира със стотици милиони евро от ЕС. Ако строителната дейност започне, дивата природа ще бъде белязана с 11 моста, 11 надлеза, 7 двупосочни тунела и 59 укрепени стени.

Това може да изложи на риск хилядите видове от местната флора и фауна, включително редки змии, пеперуди и прилепи, които не можете да срещнете никъде другаде по света. Десетки защитени животни, насекоми и растения. Сред тях са земна костенурка, европейски вълк и кафява мечка, които са директно защитени от европейското право.

Проектът ще навреди и на местните общности, които разчитат на дефилето за екотуризъм и дребно селско стопанство.

Магистралата ще минава само на стотина метра от местно училище и част от жилищата в град Кресна, като ще предизвика шум и замръсяване, които могат да навредят на местната икономика.

Европейската комисия отдавна посочи, че не одобрява предвидения маршрут на магистралата през Кресненското дефиле, тъй като за него има алтернативи. Смята се, че строителството може да наруши европейските закони за защита на околната среда.

Директивата за местообитанията гласи, че преди магистралата да мине през защитената зона от „Натура“ 2000, трябва да бъдат разгледани всички други варианти.

И наистина над половин милион европейски граждани наскоро призоваха ЕС да следи по-изкъсо прилагането на екологичните закони в отговор на обществено допитване.

Но напук на условията на Комисията, българските властиизглеждат решени да реализират плановете си под натиска на Българската камара на строителите, която се оплаква, че алтернативата с по-дълъг тунел през друг маршрут е твърде сложна за изграждане.

Договорите за строителство вече са подписани, а работата по два лота от проекта, които водят до Кресненското дефиле, трябва да започне до няколко седмици. Ако това се случи, всички алтернативи ще отпаднат.

До няколко седмици милиони евро на европейските данъкоплатци ще финансират строителство, което ще навреди на европейското природно богатство и ще наруши законите на ЕС.

Досега служителите от Европейската комисия не коментираха дали действията на българските власти нарушават подписаните от страната договори. Но времето тече. ЕС не може да затваря очи вечно, а трябва да предотврати престъпление срещу природата и злоупотреба с европейски средства, настоява Сточкевич.

Ако европейските закони за природата, които са част от най-строгото природозащитно законодателство в света, означават нещо, то Комисията трябва да гарантира, че нито цент няма да се използва за финансирането на този проект.

ЕК трябва да потърси алтернативен маршрут с българското правителство възможно най-скоро, както изисква закона.

В името на невероятното и неповторимо Кресненско дефиле, разнообразната дива природа и хората, които наричат този екологичен оазис свой дом.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене