ОПАСЕН ИНЦИДЕНТ! Благоевградчанин в реанимация, пил кореселин от бутилка за минерална вода

34-годишен от Благоевград погълна по невнимание химически опасна течност и попадна в реанимация на благоевградската болница. Нелепият инцидент станал завчера в дома на семейството. Младият мъж бил жаден и посегнал към бутилка от минерална вода, в която бил прехвърлен кореселин, който се използва за разреждане на грундове и лакове.

Чак след като отпил жадно няколко глътки от разредителя, мъжът усетил парене и дразнене в гърлото, започнал веднага да прави промивки, но силната реакция на разредителя започнала да се проявява.

Първа помощ на пострадалия е оказана в Спешно отделение на МБАЛ – Благоевград, свикан е екип от специалисти, консултиран е с оториноларинголог/УНГ/ и е настанен за интензивно лечение.

„Пациентът е с локално възпаление на лигавицата на устната кухина, има оток и зачервяване, хранопроводът и стомахът не са засегнати”, каза анестезиологът д-р Борислав Стоянчов. Той поясни: „Специфичният мирис на разредителя го е предпазил от поемането на по-голямо количество. Прехвърлянето на химически течности в други опаковки е опасно и рисково, наскоро в реанимация бе прието и дете, което бе погълнало добавка за дизелово гориво, също поставена в бутилка за вода. 19-годишна девойка пък бе лекувана в реанимация, след като погълнала белина.

Първата помощ при такива случаи зависи от това какво химично вещество е попаднало в организма, незабавно се консултирайте с лекар”, съветва д-р Стоянчов.

При отравяне с киселина е необходимо да се неутрализира киселината с алкален разтвор – приемайте през кратки интервали от време по една супена лъжица соден разтвор (2 супени лъжици на чаша вода), мляко или яйчен белтък, смесени с вода. Ако отравянето е с основа, трябва да пиете студена вода, подкиселена с оцет.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене