Увеличението на заплатите зависи от ръста на икономиката

пари

Минималната и средната заплата у нас могат да се увеличат до европейски равнища само благодарение на икономически растеж. Около това мнение се обединиха в „Здравей, България“ по Нова телевизиявицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов и бившият лидер на СДС Мартин Димитров. Двамата коментираха предложението минималната заплата у нас да се увеличи административно до прага от 700 евро.

Вицепрезидентът на КТ Подкрепа заяви категорично, че синдикатът няма позиция по темата. Той призна, че по принцип не е против, но въпросът е дали това може да се случи. „700 евро е нещо преведено отнякъде. Средноевропейска работна заплата няма. Моят прочит е, че когато има някаква идея – тя се дава на едни хора, които да я провалят. Не твърдя, че има конспирация, но резултатът би бил такъв“.

Увеличението на трудовото възнаграждение трябва да стане бавно, постепенно, на базата на икономическо развитие, смята синдикалният лидер.

„Да говорим не за минималната, а за средната работна заплата, която в България е много по-ниска от други европейски страни. Тя може да се увеличи, но с икономически растеж, а не с административен акт. Иначе резултатът ще бъде, че хората, които взимат по-малко, ще останат без работа, а предприятията, в които работят, ще минат в сивия сектор“, коментира Мартин Димитров. По думите му увеличаването на заплатата не става със закони, единствено чрез ръст на икономиката.

„Самото членство в ЕС ни дава възможност заплатата да се увеличи“, смята Димитров. „Необходимо е обаче да бъдат създадени условия за дребния бизнес“, категоричен е икономистът.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене