Родители и накичени с медали деца плувци окупираха сесия на ОбС – Благоевград, спорът е за график в новия басейн

Кметският екип обяви добрата новина за одобрен инвестиционен план по ОП „Региони в растеж“ за 44 млн. лв.

„Нашествие“ на хлапета шампиони от „GD Sport” в зала „22-ри септември“, накичени с купища спечелени медали, озадачи  общинските съветници преди началото на редовната сесия на местния парламент в Благоевград. Причина за масираното присъствие на малки плувци и техни родители се оказа проблем и на клуба с ползването на новия плувен басейн в кв. „Еленово“.

334

Младите плувци от „GD Sport” демонстрираха, че прославят Благоевград със спечелените медали в 15-годишната история на клуба им

Казусът бе поставен на вниманието на ОбС като извънредна първа точка от председателя Радослав Тасков. Един от присъстващите родители – Радослав Тодоров, чието дете тренира в „GD Спорт“ заяви, че графикът за ползване на басейна е направен в полза на клуб „Пирин“. Ето какво разясни той пред съветниците:

„Основният проблем е в графика за начални тренировки на хлапетата след 17 часа, когато за родителите е удобно да ги водят и взимат. Управителят на плувния басейн Валентина Атанасова, треньор и шеф на ПК „Пирин“, е направила график, според който часовете са 24:6 в полза на плувците от „Пирин“. Логично е децата, които сега се записват на плуване, да предпочетат този клуб заради удобството за родителите”, обясни Р. Тодоров и предложи от името на „GD Sport” нов, по-справедлив график.

„Басейнът е направен за всички деца!“, категоричен бе кметът на Благоевград Атанас Камбитов, като коментира, че ситуацията е ненормална. „Не е редно да се замесват децата, когато две треньорки не си решават проблемите. Това е недопустимо и се чудя не трябва ли те да са на училище, вместо да са тук, в тази зала“, реагира градоначалникът.

Той съобщи, че е разпоредил проверка и ще вземе предвид графика, предложен от родителите на децата от  „GD Sport”, при решението на конфликта и това ще стане до 10 дни.

Успокоени от думите на кмета Камбитов, деца и родители напуснаха заседателната зала и работата на местния парламент продължи с планираните  и обсъдени по комисии промени в Наредбата за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общинските жилища.

Допълненията в досега съществуващата наредба се налагат заради  планираното строителство на три нови общински блока в кв. „Освобождение“ с над 130 жилища за нуждаещи се по Оперативна програма „Региони в растеж“. Действащите досега условия за кандидатите за общинско жилище в Благоевград се  разширяват, като се дава възможност за настаняване и на бездомни, на непълнолетни родители, хора от уязвими малцинствени групи, както и хора в риск от бедност и социално изключване.

Съветникът Георги Васев реагира остро, като заяви, че ще се въздържи при гласуването, защото по конституция в България няма малцинство, а с част от промените се създава риск от стимулиране на ранния секс и раждане на деца от непълнолетни. Пак той в качеството му на председател на Комисията по опазване на обществения ред и сигурност настоя в обсъждания план за противодействие на тероризма на територията на общината да се допълни списъкът с обектите, застрашени от евентуални атаки.

„Държа да се включат стадион „Хр. Ботев“, както и големите търговски вериги, не само моловете, въпреки че е ясно, че този план е отворен и по всяко време могат да се правят допълнения“, настоя Васев.

По повод питане на председателя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Миленков за дълга от 2 349 445 лв. на община Благоевград към МОСВ от 2010 г. кметът Ат. Камбитов поясни, че няма как да не се отрази на бюджета и на инвестиционните намерения на общината.

Добрата новина, която той огласи часове след като бе получена в кметството, е, че е приета в пълен обем инвестиционната програма на община Благоевград по ОП „Региони в растеж“, която е на обща стойност 44 млн. лв. В нея са включени проекти за саниране на сградите на полицията и на пожарната, вътрешна рехабилитация на ІІІ ОУ и V СОУ с пълно оборудване на двете училища, изграждане на нов физкултурен салон на Националната хуманитарна гимназия и преобразуване в актова зала на сега действащия, както и строителството на нова детска градина в района на ЦДГ № 8 „Вечерница“.

335

Учениците по готварство в ПГ по туризъм и лека промишленост спечелиха финансова подкрепа за изграждане на рампа в училището с приготвен от тях кетъринг

Заседанието на ОбС навръх Благовец бе белязано и с благотворителна кауза, в която се включиха местните парламентаристи, а апелът бе от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост. „Ние сме единственото училище, в което две паралелки деца със специални образователни потребности се учат на занаят – да са работници в кухня и шивачи“, обясни директорът на гимназията Димитрина Иванова. „Имаме ученик на инвалидна количка, но нямаме рампа за придвижването и всеки ден това дете се носи на ръце, за да влезе в клас“, допълни тя, след което учениците представиха кетъринг уменията си и с приготвените вкусотии впечатлиха съветниците, като призоваха за съпричастност.

Реакцията бе светкавична, съветникът Димитър Урдев, шеф на строителна фирма, декларира готовност да дофинансира изграждането на подстъп към първия етаж, където са учебните стаи и работилници на децата, със СОП, а хотелиерът Румен Калайджиев договори стаж за бъдещите майстор-готвачи в ресторанта си.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене