Д-р Десислава Панайотова: Благовещение е и символ на надеждата, че ако ние сме с Бога и Господ ще бъде с нас, както е бил със Света Богородица

Д-р Десислава Панайотова, богослов, редактор на официалния сайт на Българската православна църква, в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с отбелязвания днес църковен празник Благовещение.

Фокус: На 25 март Православната християнска църква празнува в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария. Какво трябва да знаят християните за Благовещение?
Десислава Панайотова: Това, което трябва всички да осъзнаваме на този ден е, че това е един велик, преголям празник, тъй като в църковния календар няма друг такъв прецедент един и същи празник да е едновременно и Богородичен, и Господски. Той е Богородичен, защото на този ден Света Богородица зачева в себе си своя божествен син, а от друга страна е Господски, защото Синът Божи, Вечният Бог дотолкова възлюби света, че прие да се въплъти и да приеме и човешка природа чрез зачеването си в утробата на една истинска жена, на най-смирената между жените, на най-чистата, най-достойната, на Света Богородица. От зачатието Господ започва началото на нашето спасение чрез това, че зачевайки се в нея, после ще израсне, ще възмъжее, ще тръгне на своята спасителна проповед и тригодишна мисия сред хората, ще им благовести Царството Божие, ще ги напъти как да живеят истински духовно и как да угаждат на Бога, ще ни изкупи на кръста, ще възкръсне, ще победи смъртта и ще се възнесе в слава, възвръщайки човешката природа там, откъдето тя беше изгонена заради греха на Адам и Ева. Това е един велик празник, на който ние трябва с голяма любов и благодарност да се преклоним и пред зачеващия се Богочовек, и пред тази, която бе намерена достойна за това велико дело – да стане Майка Божия – Света Богородица.
Фокус: Д-р Панайотова, защо именно Мария е избрана за девицата, достойна да стане майка на Иисус Христос?
Десислава Панайотова: Със сигурност през вековете е имало много достойни жени, с чист и свят живот, които са вярвали в истинския Бог и са живеели благочестиво. Но очевидно сред всички тях през протежение на вековете Мариам, девицата от Израел, е намерена най-достойна поради свръхмерната си любов, вярност, покорност на Божията воля, вътрешна и външна чистота, богочестив живот, стремеж към духовното, склонност към съзерцание на Божите тайни, тя е имала голяма нежност и красота на сърцето и най-велико смирение. Тя не е допускала, че може да бъде Майка Божия. Не е допускала, че именно тя може да бъде избраната между жените и въпреки това Господ именно нея намира. Въпреки нейното недоумение, той я намира за достойна, защото именно със своето съзнание за личното си недостойнство, тя спечелва най-великото признание от Бога – именно тя да стане майка на Месията, на Спасителя на света, на помазаника, който извърши делото на нашето спасение. Света Богородица преди да стане жена е била девойка, преди да е била девойка, е била момиче. Момиче с много чисто и свято сърце. Затова Господ я е намерил за достойна да се въплъти в нея и затова тя днес е пример за всички малки момиченца, девойки, съпруги, жени-майки каква трябва да бъде вътрешната ни чистота, каква трябва да бъде настройката ни за духовен живот, колко силна и искрена трябва да бъде вярата ни в Бога.
Фокус: Защо точно Архангел Гавраил е вестителят, пратен в Назарет при Дева Мария?
Десислава Панайотова: Ние, хората, не можем да знаем всички разпоредби Божий относно ангелските чинове, но това, което църквата знае и предава през вековете в свещеното си предание е, че са известни имената на Седем свети архангели, един от които е Архангел Гавраил. Всеки от тези ангели има различно предназначение и роля в Божествения спасителен план. Ролята на Свети Архангел Гавраил е именно на вестител и той се явява на много места в Библията през различните епохи. Той като ангел е безтелесно същество и за него възрастта не съществува, за него четем и в Стария Завет, и в Новия Завет. Той се явявал стотици години преди Рождество Христово и преди Благовещение, явявал се е и след това. Тъй като той е имал ролята на вестител за откриване на най-големите и важни Божий откровения и тайни, които Бог допуска да бъдат открити на хората, то именно Свети Архангел Гавраил е пратеникът Божий да известява тези тайни на нас човеците.
Фокус: Православният празник Благовещение съвпада с Велия пост. Какво е разрешено да се слага на масата на този ден?
Десислава Панайотова: Зависи в кой ден се пада този празник. По принцип на Благовещение се допуска риба, но зависи по кой Типик пости човек. Ако пости по книгата с канонични определения за постенето и други правила например на Атон постът е по-строг. Ако пости по Типика на БПЦ, то е по-облекчен. Този въпрос всеки човек трябва да го реши със свещеника, при когото се изповядва и свещеникът да му благослови как да пости на този ден. При всички случаи, на Благовещение се позволява растителна храна, защото постът не може да бъде нарушен. Знаем, че Великият пост е най-строгият пост през годината, защото макар и в него да има много големи празници, основата на Великия пост е да ни подготви за великото събитие на Възкресението, само че то се предхожда от Страстите Христови, от Страданията Господни и затова Великият пост е най-строг. Това не може да се промени и на Благовещение ние да пируваме както обикновено. По българския Типик на Благовещение, въпреки че е петък, когато обикновено не се яде риба, се разрешава растителна храна и риба с олио.
Фокус: Какво е Вашето пожелание на Благовещение?
Десислава Панайотова: Искам да пожелая на вашите читатели да се стремим да угодим на Бога в своя живот, защото няма друг, който да е свят, да е наш Творец, да е наш Спасител. Няма друг, който ни освещава в църквата чрез благодатните църковни тайнства. Когато угаждаме на Бога, тогава животът ни ще бъде по-мирен, по-благословен и по-често ще имаме благи вести, от каквито всички ние се нуждаем. Благовещение е и символ на надеждата, че ако ние сме с Бога и Господ ще бъде с нас, както е бил със Света Богородица.
Деница СТОИЛОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене