Външният министър отсече: Толерантността на Европа създаде гетата

Ние имаме огромен проблем с години наред провежданата политика на концептуален мултикултурализъм и културен релативизъм. Ерата на мултикултурализма и културния релативизъм е приключила. Това заяви пред bTV външният министър Даниел Митов. „Европа години наред се опираше на ценности като толерантността, за да интегрира хора. Толерантността е пасивна ценност – толерираш някой, когото смяташ за не равен (…) не изискваш от него нищо повече от същата толерантност. Толерантността създаде гетата в Западна Европа, където голяма част от хората не можаха да се интегрират”, подчерта първият ни дипломат.

Според него истинската ценност, която Европа трябва да прилага, е уважението – първо към себе си и корените си и после към другите.
„И в името на хората, които загинаха, ние сме длъжни да защитим Европа – категорично да защитим начина на живот, който тези граждани искат”, подчерта Митов.

Според него след падането на Берлинската стена Европа е живяла в условията на „голямо спокойствие, комфорт, разглезеност”, но се е оказало, че степента на политическа интеграция не е достатъчна за бърза и адекватна реакция в ситуация като тази в Брюксел.

Митов беше категоричен, че разговорът има две измерения – външно- и вътрешнополитическо. „Трябва да кажем средното – Европа трябва да продължи да приема много насериозно не само заплахата, а и идеята, че граничи не само с географски ландшафти, а и с опасни идеи. Идеи, които се стремят да разрушат самата Европа, идеите върху които стои. Европейската цивилизация е атакувана от няколко страни”, заяви министърът.

Митов заяви, че на този етап няма информация за увеличен миграционен натиск върху нашите граници. Според него в бежанската криза, обхванала Европа, „България стои добре” заради работата на институциите, държава и цялото общество.

Стана ясно, че с помощта на гръцките и турските власти работят и механизми за ранно предупреждаване.

Даниел Митов посочи, че, по искане на България, в споразумението между ЕС и Турция е включено искане Анкара да не позволява създаването на нови маршрути за имигрантите. Визовата либерализация за гражданите на южната ни съседка пък е свързана с изпълнението на 72 условия, сред които е и споразумението за реадмисия с нашата страна.

„След като главният секретар на МВР е опровергал информацията, означава, че съответните оперативни действия са били проведени. След като няма опасност е излишно да създаваме паника” – така Митов коментира предупреждението на Държавния департамент за риск от атентат в София.

По думите му след атентатите в Брюксел е имало експертна среща, на която са били обсъдени и актуализирани антитерористичните планове на институциите.

Даниел Митов беше категоричен, че номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН не е закъсняла, като напомни, че тя самата е благодарила за „навременната номинация” и тепърва ще излизат още кандидати.

На въпрос защо бившият агент на Държавна сигурност Райко Райчев е в щаба на нашия участник в надпреварата, министърът насочи отговора си към Бокова: „Посланик Райчев е изкарал 4 мандата в САЩ, в ООН. Г-жа Бокова му има доверие. Когато се прави такъв тип кампания се пита и самият кандидат”.

Уволненият заради каране по „зелените” релси в София главен секретар на МВнР Стоян Тодоров се оплака, че е бил освободен след политически натиск от страна на премиера. „Министър-председателят от Брюксел по телевизията си каза… Не е имало разговор”, отговори Митов, цитиран от блиц. Според него „доста неприятна е самата случка”, но Външно и служителите му трябва да бъдат за пример на обществото.

„Стоян има своето право да се чувства както се чувства, нямам намерение да коментирам”, каза Митов и посочи, че двамата са говорили и е получил извинение от бившия си вече служител.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене