ВИДЕО: Какво е сътворило Джап Хат Ал Нусра. Ексклузивни репортажи от Хрониките на Борис Анзов от Сирия

ГНАЙМИЯ (Сирия), 2 мар — „Медия Мост България, Топ Преса“ .

Група руски и чуждестранни журналисти в състава на повече от 30 души посетиха наскоро освободео селище Гнаймия в северната част на Сирия.
За журналистите станаха свидетели и на раздаването на Руска хуманитарна помощ в селището, разположено в северната част на провинция Латакия, на 20 км от сирийско-турската граница.

Гнаймия, е населена предимно с сирийски арменци, нападната от бойци на терористичната групировка „Джебхат ан Нусра“ (забранена в РФ) в началото на конфликта. Преди войната тук са живели няколко хиляди души, работила е малка болница и училище, което бунтовниците са използвали като склад за боеприпаси. В селото се намира и старият арменски храм, който е силно повреден от ръцете на терористи християнските могили разрушени и имената на починалите обезличени. такъв ужас не бях виждал.

– В този ден ние видяхме, че хората се връщат по домовете си. В този населен пункт бяха доставени три тона хуманитарна помощ и, ако е необходимо, ще бъдат доставени още“, заяви пред световните СМИ, Медия Мост България и Топ Преса, официалния представител на министерството на Отбраната на РФ генерал-майор Игор Конашенков. Руско-Сирийската хуманитарна помощ в Гнаймии, бе посрещната от около 150 местни жители, завърнали се в селото с настъпването на примирието. Вижте още по темата от моят видео Репортаж.
От Сирия Гнаймия: Борис Анзов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене