Герои на Пиринска Македония ще бъдат изобразени на новосанираните блокове в Благоевград

Портрети на дейци на Македоно-Одринското опълчение, както и герои от войните свързани с Пиринска Македония, да бъдат изобразени на новосанираните блокове и сгради в Благоевград. Такава е идеята на общинското ръководство на Благоевград, която днес кметът Атанас Камбитов анонсира.

„Идеята е на калканите на блоковете и сградите да се изобразят много стилизирани портрети на героите, придружени с името, дата на раждане и кратък цитата от всеки един от изобразените. Мотото е урок по история.“  Това сподели днес на пресконференция градоначалникът Атанас Камбитов.

Той добави че община Благоевград е готова да чуе и предложенията на гражданите, за това кои исторически личности преплели живота си с историята на Пиринския край, трябва да са изобразени на сградите, които в момента се санират.

А иначе до края на септември трябва да приключи санирането на почти всички блоковете в Благоевград. В момента текат процедурите по избор на изпълнител на голяма част от блоковете и веднага след тава стартира същинската работа и по тях.

„В понеделник подадохме до Агенцията по обществени поръчки за предварителен контрол и одобрение още 73 договора на стойност 52 852 000 лв., и до момента, сумирайки всички блокове, реализирани, такива в процес на саниране и такива, които предстои да бъдат санирани, сумата по Националната програма за саниране,  която град Благоевград трябва да усвои е 128 милиона лв. Обобщавайки всичко, в края на септември всички блокове трябва да са със завършено СМР и средствата да са усвоени“, добави Камбитов.

Градоначалникът подчерта че една от огромните ползи от Националната програма за санирането на блоковете е и цветовото решение на градската среда.

„Един път завинаги спираме с практиката всякакви шарений, всякакви цветове. Имаме типови решения за всеки квартал, като дизайн и цвят“, допълни градоначалникът на Благоевград.

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене