Кметът на Перник награди децата от Център за настаняване от семеен тип за участието им в Сурва

Кметът на община Перник Вяра Церовска връчи официално грамотите и медалите на децата,участвали в сурвакарската група на село Вискяр, на XXV Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Те бяха отличени със специалната награда на президента на ФЕКГ барон Хенри ван Дер Кроон. В групата се изявиха маскирани момичета и момчета от Центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи на ул. „Луганск“ в кв. „Изток“. Вяра Церовска не скри радостта си и вълнението, че отново е заедно с тези умни и красиви млади хора.

„Бяхме заедно на празниците, научихме много хубави хора, направихме и страхотни маски, които зарадваха толкова много перничани на Сурва. Сигурна съм, че ще бъдем заедно и на Великден, и на 1-ви юни, и ще продължим да учим танци и ще има нови изненади“, сподели Вяра Церовска и връчи призовете. Децата пък я изненадаха с ръчно изработени картини под вещото ръководство на Румен Димитров.
На празника в Центъра присъства и зам.-кметът Денислав Захариев, който с удоволствие обеща на момчетата, че някой ден ще дойде да играят заедно мач.

На срещата стана ясно, че започва да тече и благотворителна акция за набиране на средства, за да може децата да отидат на море. Кметът също обеща да съдейства с каквото може, за да сбъдне мечтите им.

„Нашият център е вече на година и половина, всички деца желаят да отидат на море, някои от тях дори не са го виждали. Освен средствата, които са ни необходими за път, спане и храна, ще имаме нужда и за лакомства . Всеки, който желае да помогне може да го направи по банков път или тук на място. Ние даваме договори за дарение или свидетелство за дарение, които са свързани с данъчни облекчения“, обясни директорът на Центъра Цецка Кованджийска. Тя сподели, че децата са нахранени, но живеят затворено и една почивка извън града ще им се отрази добре.

В момента в центъра са настанени 8 деца – 4 момичета и 4 момчета. Те са на възраст от 12 до 16 години и са от различни краища на страната. Всичките ходят на училище и имат своите таланти, някои спортуват, други рисуват, а трети пък плетат.
Утре възпитаниците на центъра и децата от школата по керамика с ръководител Емануил Врангов при Младежкия дом в Мошино ще изработват пролетни пана от естествени материали.

Банковата сметка за дарение е:
ЦНСТДМ- Перник
IBAN:BG25 CECB 9790 31F7 7194 00
BIC: CECBBGSF
Банка: Централна Кооперативна Банка АД

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене